Vodič digitalnih alata za rad s djecom u izolaciji

Najmlađe je u vrijeme tehnologija barem lako zabaviti jer im je uz mobilni ili tablet, otvoren čitav svijet različitih sadržaja. Problem je što taj sadržaj često nije za njih prilagođen. U redu je dok gledaju mačiće i kučiće, ali dok vi tipkate sedmi mail, nećete primijetiti kad autoplay ode u drugom smjeru. Zato koristite YouTube Kids.

Ako se već niste registrovali, svakako je bolje da to učinite kako biste mogli pristupiti većem broju kontrola roditeljskog nadzora. Što znači da ćete za samu aplikaciju moći urediti i vremensko ograničenje nakon kojeg će se ona zaključati.

Od 0 do 7 godina: Zadržite ih na YouTube Kids

Na YouTube Kids aplikaciji moći ćete odabrati i vrstu sadržaja za svoje dijete, a koji je primjeren njihovom uzrastu. Tako djeca do 4 godine mogu gledati videozapise koji podstiču kreativnost, igru, učenje i istraživanje poput poznatih crtanih serijala Pocoyo i Miffy, ali i nezavisnih kanala Baby GeniusNuNi.

Nešto starija djeca do 7 godina, već će moći sama da istražuju svoja interesovanja i pretražuju širok raspon tema, uključujući pjesme, crtane filmove, dječje rukotvorine i druge sadržaje. Iako su jedni od najpopularnijih kanala među predškolskom djecom oni s videima otvaranja igračaka, poput Ryan’s Worlda, važno je da takva vrsta sadržaja takođe bude dozvoljavana u određenoj mjeri. Umjesto toga možda ćete radije htjeti da prate Sesame Street, Peppa Pig ili LEGO kanal, koji pripremaju i pregledaju stručnjaci.

10+ godina: Prvi kontakti s YouTuberima

Ako imate nešto starije malce, barem na njih utičite da gledaju nešto primjereno svom uzrastu. Neki od poznatijih kanala za preporuku u kategoriji komedije i parodije su SmoshGood Mythical MorningLily Singh, od animacije provjereni The Pals i TheOdd1sOut, a za malo “uradi sam” stvari i nešto više edukacije tu su Brave WildernessRosanna PansinoCrash Course Kids i minutephysics.

Besplatno u vrijeme korone

Teška vremena uz teške mjere donose i neke dobre stvari. Mnoga poslovanja su odlučila da pruže ruku pomoći i znak pažnje dijeleći posebne popuste, tarife ili besplatno neke od svojih usluga. A sadržaj za djecu nije izostao u akcijama.

Amazon je objavio da svako s njihovim profilom može besplatno pregledati više od 40 TV serija, emisija i filmova za djecu, bez obzira na to imaju li Amazon Prime račun ili ne. Od dostupnih su Shrek Forever After film, ali i Peppa Pig serijal.

Edukativne platforme i aplikacije

Prve lekcije o oblicima, bojama…

Za one najmlađe do 5 godina nije lako naći kvalitetne igre koje uključuju i edukativne elemente. Srećom, isplati se kopati po prodavnicama aplikacija, pa nai Labo Shape (AndroidiOS), Sago Mini World aplikacije (AndroidiOS) te Colors & Shapes (AndroidiOS).

Programiranje za predškolski i školski uzrast

Nije od juče vijest da su STEM zanimanja jedna od najtraženijih i najbolje plaćenih. Želite li svoje mališane zainteresovati za IT svijet, ili ih samo pripremiti na budućnost koja će neminovno biti prožeta tehnologijom – poznavanje logike kodiranja je dobra vještina. Tu će sigurno dobro doći platforma codeSpark, iako se plaća mjesečno, nude besplatan prvi mjesec. Želite li izbjeći troškove svakako pogledajte Khan Academy Kids i ScratchJr koji podržavaju aplikacije za iOS i Android.

Mali i veliki muzički kreativci

Vaši školarci inače idu na časove nekog instrumenta,ali šta sada raditi? Koliko će volje imati vježbati klavir i gitaru kad nema domaćih? My First Classical Music App (AndroidiOS) mogla bi biti dobro rješenje. Ako želite da malo odmore od klasike, začinite im muzičko iskustvo s GarageBand aplikacijom čiji punokrvni računarski softver koriste i mnogi odrasli.

Za one predškolskog uzrasta tu su zgodne i nešto manje napredne aplikacije poput Piano Kids (Android) i Music Sparkles (iOS), a za mališane do 3 godine izvrstan izbor je nagrađivana aplikacija Baby’s Musical Hands (AndroidiOS).

Učimo jezike od malih nogu

A što je s novoupisanim kursem engleskog, njemačkog ili francuskog?

Ako svojim školarcima već niste na pametnim uređajima uredili poznate aplikacije na dohvat ruke, Duolingo je nezaobilazan za sve uzraste i dolazi s velikim izborom jezika. Svakako je uz njega za osnovnoškolce i starije odlična Drops aplikacija.

Za nešto mlađe, ako se želite fokusirati na engleski zgodan je Lingokids uz ovu lijepu AR-om potpomognutu englesku abecedu. A za one najmanje, svakako će oduševljenje biti šareni The Very Hungry Caterpillar & Friends.

Igranje… kao nekad

Ukoliko imate više djece, dobro će im doći i par igara koje se mogu igrati u dvoje ili više igrača, a čije smo slične verzije i mi nekada igrali… samo na manje digitalan način.

Zabava za najmlađi uzrast

Sjećate se klikera? Ovih dana ne želite baš da vam frcaju po kući, ali zato mogu po ekranima, a Marble Mixer će za to biti izvrstan izbor (iOSAndroid).

Bojanke su evergreen, ali ako vam ponestane živaca da sakupljate bojice i brišete mrlje po zidovima, okrenite se digitalnoj bojanci Crayola, a čija aplikacija uz opcije bojanja donosi i par zanimljivih mini igara. Ako želite da imate više toga na izbor, svakako zabilježite i Bimi Boo Bojanku (iOSAndroid).

Mozgalice za predškolce i školarce

U ovoj kategoriji svakako je nezaobilazan set aplikacija koje prate poznati crtani Maša i medvjed (Android i iOS).

Prve web i PC igre

Kad i vaša djeca prerastu klikere, doći će red na neke dinamičnije igre. Jedna od popularnijih zbirki igara je Cartoon Networka.

Za nešto mlađi uzrast do 7 godina zanimljiv izbor igara naći ćete na KidMoons stranici, a za iskusnije je Minecraft (odložite Fortnite koliko možete).

Umjereno ekranizovanje 

Za kraj je još važnije spomenuti da sve ove aplikacije, igre i web platforme podrazumijevaju i njihovo odgovorno korištenje. Ovaj vodič osmišljen je da vam pomogne u brzom izboru zanimljivih digitalnih alata, ali svjesni smo činjenice da vam je kao roditeljima posebno stalo i kako obezbijediti da alate koje odaberete, vaše dijete koristi umjereno.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da djeca ispod 1 godine ne bi trebalo da budu izložena ekranima, a djeca između 2 i 4 godine neviše od jednog sata.

Neke aplikacije imaće u sebi ugrađene funkcionalnosti pomoću kojih možete pratiti provedeno vrijeme, poput spomenute aplikacije YouTube Kidsa – ali mnoge neće. Srećom, danas i Android i iOS imaju u postavkama alate koji vam omogućava pratiti korištenje aplikacija. Definisanjem postavki kroz tzv. Screen time na iOS-u odnosno uz instalaciju Googleove Family Link aplikacije na Androidu, možete specifično ograničiti vrijeme koje vaše dijete provodi s određenim aplikacijama.

Izvor: Netokracija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *