Informišite se i postavite ograničenja na kupovinu u igricama i aplikacijama

Mnogi roditelji neprijatno će se iznenaditi kada vide da je dijete, bez njihovog znanja, potrošilo novac na novu igricu ili aplikaciju, ili na neke dodatne mogućnosti u, inače, možda i besplatnoj igrici. Dobro je da roditelji znaju da se ovako nešto može dogoditi i unaprijed se informišu, razgovaraju i dogovore pravila s djetetom i, ako smatraju da je potrebno, postave ograničenja na uređaju.

U velikom broju igrica brže se napreduje kada se troši novac − to može biti virtualni novac (zvijezde, zlatne poluge i druge stvari koje se skupljaju igranjem) ili stvarni novac. U igrama i uslugama koje se preuzimaju besplatno korisnici ih “plaćaju” gledanjem reklama i videa koji ih podstiču na kupovinu novih igara ili davanje ličnih podataka.

Djeca mogu imati poteškoća sa shvatanjem razlike između virtuelnog i stvarnog novca u igrama – novac je sam po sebi apstraktan. Puno je igrica toliko intuitivno da djeca mogu igrati i kupovati stvari bez pomoći odrasle osobe. Na taj se način može trošiti stvarni novac, a da toga ne budu svjesna ni djeca ni roditelji/odrasli.

Većina tableta i pametnih telefona ima opciju ograničavanja kupovine aplikacija i novih usluga. Evo nekoliko stvari koje roditelji mogu provjeriti:

– U prodavnici aplikacija je na većini igrica i usluga označeno ako je u njima moguće trošiti novac. (Piše na primjer: Moguća kupovina unutar aplikacije.)

– Ako se pravi novac može potrošiti na uslugu, postoji cjenovnik u prodavnici aplikacija. Proučite ga prije nego što odlučite koji ćete tip pristupa omogućiti djetetu kada je u pitanju trošenje novca na usluge.

– Provjerite postavke na uređaju:

  • Možete li postaviti ograničenje na kupovinu u aplikacijama?
  • Želite li omogućiti kupovinu u ograničenom vremenskom okviru? Kakav vremenski okvir uređaj ima?
  • Možete li postaviti ograničenje na kupovinu u prodavnici aplikacija?

– Želite li da vaše dijete ima puni pristup kupovini usluga i unutar aplikacija?

– Koji tip lozinke želite koristiti i želite li da vaše dijete zna lozinku?

  • Želite li da vas dijete pita prije preuzimanja novih sadržaja?

Izvor: medijskapismenost.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *