Šta je pravi problem sa jutjuberima poput Baka Praseta

PIŠE: Jovana GligorijevićVugl.rs

Htjeli mi to da priznamo ili ne, Jutjub je mjesto gde djeca provode najviše vremena. Šta se događa kad jedan od najpopularnijih domaćih jutjubera postane primjer svega lošeg i pogrešnog na ovoj mreži i kad izbaci Insta story u kom je pred dilemom da li bi želio da mu djevojka rodi dječaka ili da abortira ako je dijete žensko?

Za početak, nekoliko opštih stvari… Jutjub je naša realnost i jutjuberi su zvijezde i uzori savremenog doba. Takođe, jutjubere mahom prate djeca uzrasta od 8 do 14 godina. Što će reći, ono što su nekim ranijim generacijama bili Branko Kockica, Raša Popov ili Aca Poštar, danas su jutjuberi. A najpopularniji među njima svakako je Baka Prase, momak sa više od milion i po pratilaca na svom kanalu, miljenik oglašivača za gotovo sve, od mobilnih telefona do majoneza. Da li to znači da Baka Prase proizvodi najkvalitetniji sadržaj na domaćoj Jutjub sceni? Pa ne. I Zadruga je najgledaniji TV program, pa niko normalan ne bi ni pomislio da kaže kako je to kvalitetan sadržaj. I Informer je najčitaniji dnevni list u Srbiji, pa je rekorder u objavljivanju lažnih vijesti i kršenju medijske etike. Dakle, broj pratilaca ne govori ništa o kvalitetu.

Ultra-popularni Baka uspio je od zarade na Jutjubu i od sponzora da zaradi dovoljno za novog poršea. Uspjeh vrijedan hvale za momka od svega 23 godine. Međutim, čime Baka Prase privlači milion i po pratilaca i čime drži njihovu pažnju? Ukratko – maltretiranjem i ponižavanjem drugih jutjubera, visoko seksualizovanim sadržajem koji je apsolutno neprimjeren uzrastu njegove publike, psovkama i drekom.

Ali, to nije sve. Samo prošle nedjelje, Baka Prase napravio je dva skandala, koji bi, da su se desili u tradicionalnim medijima sigurno izazvali reakciju nadležnih institucija.

Kao što je Vugl ranije pisao, grupa jutjubera okupila se oko projekta Youtube Ethics i snimila već dvije pjesme u kojima ukazuju na probleme na domaćoj Jutjub sceni. Na njihovu nesreću, pjesma je cijele prošle sedmice bila prva u Jutjub trendingu i ima više od milion i po pregleda. U pjesmi i spotu “Drama” kritikuju se pojave poput snimanja reakcija na tuđe sadržaje, hvaljenje brendiranim stvarima i ismijavanje manje imućnih, ali i zaista ekstremni oblici iživljavanja nad prolaznicima u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici, od kojih je vjerovatno najgori video jutjubera Urketa koji prolaznicima izbija hranu iz ruku.

Jutjuberi su jedni drugima konkurencija. Kad si prvi u trendingu, naravno da će to izazvati reakciju onih koji žele da se održe na vrhu. A na samom vrhu je Baka Prase, koji je snimio čak tri videa u kom se iživljava nad grupom jutjubera koji su snimili pesmu “Drama”. Osim dreke i psovki, najproblematičnije su opaske na račun dvije devojke, Jenni Martin i Kovalske. Jednoj od njih Baka preti kako bi joj “nabio ono za biber tamo gde sunce ne sija”. Baka nije jedini koji se osjetio prozvanim u “Drami”. Oglasili su se i jutjuberi Choda i Princeza Psiho koji jednog od učesnika u spotu vrijeđaju na osnovu godina, a Princeza je svoju reakciju začinila i bacanjem cjedulja sa imenima jutjubera u klozetsku šolju i puštanjem vode, jer, “zna se šta se radi sa…”, pa mi ćemo reći izmetom, iako je Princeza upotrebila onaj kolokvijalniji izraz.

U suštini, sve negativne reakcije na “Dramu” svode se upravo na ono na šta pesma ukazuje, tako da autori i izvođači mogu da budu sasvim sigurni da su sve uradili kako treba i da su pogodili bolne tačke najvećih (ali ne i najkvalitetnijih).

Ipak, problem sa Bakom Prasetom je mnogo veći od jedne ljutite reakcije i nekoliko seksističkih ispada. Uu nedelju, 6. oktobra, Baka je na Instagram izbacio stori pred kojim bi većina zanijemjela, a sva je prilika da tu ima posla i za Kancelariju povjerenika za ravnopravnost.

No, pošto slika govori više od milion i po riječi, prilažemo Bakin stori od prije nekih osam dana:

Vrijeme je da upozorimo roditelje: znamo da nemate svi vremena da provjeravate baš sve što vaša djeca gledaju na Jutjubu, ali uvijek možete da svratite na Instragram bilo kog jutjubera. E tu ima jedna kvaka: Bakini postovi uglavnom prikazuju jednog finog momka, svešteničkog sina koji obilazi manastire na Kosovu i Metohiji, dijeli misli o ličnom razvoju, gubitku prijatelja i slične sadržaje iz kojih bi se moglo pomisliti kako je divan mladić. Gledajte storije. I gledajte šta postavlja na Jutjubu. A onda razmislite da li zaista želite da to vidi vaše dijete, naročito ćerka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *