Više koristiti digitalne tehnologije u nastavi

Gotovo svi nastavnici u crnogorskim osnovnim i srednjim školama, njih 94 odsto, svakodnevno koriste internet i smatraju da se upotrebom interneta u nastavi poboljšava kvalitet obrazovanja, pokazuje nacionalno istraživanje koje je sprovela istraživačka agencija Ipsos uz podršku UNICEF-a i Telenora.

Prema istraživanju, 40 odsto nastavnika je tokom prethodnog mjeseca naučilo nešto novo putem interneta i koristilo ga za rad u školi, a više od 80 odsto njih zainteresovano je da se usavrši u primjeni digitalne pedagogije.

“Podaci nam govore da treba da u škole uvedemo digitalnu pedagogiju i kroz sve predmete razvijamo digitalnu i medijsku pismenost, kao i da kroz škole dođemo do roditelja i da napravimo relevantne resurse za digitalno opismenjavanje roditelja, nastavnika i djece”, kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Upravo je kroz inicijativu, UNICEF-a i Telenora Digitalna pismenost za svako dijete, u okviru koje je ovo istraživanje sprovedeno, u saradnji sa Univerzitetom Sapienca u Rimu, pilotiran i trening o osnovama digitalne pedagogije za nastavnike u OŠ „Štampar Makarije“.

Inače se, prema ovom istraživanju, skoro dvije trećine nastavnika svakodnevno informiše čitajući štampane (64 odsto) i onlajn tekstove (69 odsto). Većina nastavnika (57 odsto) i djece (50 odsto) kaže da lakše nalazi informacije u tekstovima na internetu, kao i da su im tekstovi na internetu zanimljiviji od štampanih. Ti podaci govore u prilog potrebi da se školske knjige i sadržaji učine dostupnim u digitalnim formatima.

Nastavnici imaju razvijenije digitalne vještine u odnosu na djecu i roditelje, ali im je potrebna dodatna podrška kako bi različite medije, uključujući i digitalne, još više koristili u nastavi. Kada je riječ o upotrebi digitalnih medija na času, najviše se gleda i komentariše video sadržaj o temi koja se proučava, dok je polovina nastavnika učenike podučavala tako da djeca prave multimedijalne poruke o temi koju obrađuju.

“Istraživanje nam potvrđuje da je pristup internetu i digitalnim tehnologijama izuzetno značajan za nastavnike u Crnoj Gori i njihov svakodnevni rad. Svjesni smo uloge digitalne tehnologije u unapređenju procesa prenošenja znanja, zato Telenor pomaže napore Ministarstva prosvjete i UNICEF-a u tom pravcu“, kazao je direktor Telenora u Crnoj Gori Branko Mitrović.

Nastavnici najčešće posjećuju školski portal za nastavnike u Crnoj Gori, zatim sajt Ministarstva prosvjete, škole i Vikipedije. Pored tih, za pripremu časova najviše se koriste stručni sajtovi iz oblasti koje se predaju.

Samo dva odsto nastavnika osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori ne koristi internet, naspram 20 odsto roditelja i 9 odsto djece uzrasta 9-17 godina. Radi se najčešće o nastavnicima koji imaju preko 46 godina, od kojih je svaki treći svjestan da nešto propušta time što ne koristi internet. Skoro dvije trećine nastavnika ima profile na društvenim mrežama i to najčešće na Fejsbuku, pa na Instagramu, kojeg koriste uglavnom mlađi nastavnici, ispod 35 godina starosti.

“Zahvaljujući saradnji UNICEF-a i Telenora, Crna Gora je postala prva zemlja članica globalne istraživačke mreže Global Kids Online koja ima uporedive podatke o digitalnim vještinama djece, roditelja i nastavnika”, kazali su iz UNICEF-a.

Istraživanje o nastavnicima i internetu je u Crnoj Gori sprovela istraživačka agencija Ipsos tokom 2018. godine, po metodologiji koja je razvijena u partnerstvu sa Londonskom školom ekonomije i političkih nauka i UNICEF-ovom kancelarijom za istraživanja – Inoćenti, u okviru globalne istraživačke mreže o djeci i internetu Global Kids Online (www.globalkidsonline.net). 2016. godine je ova metodologija korišćena za istraživanje o djeci, roditeljima i internetu u Crnoj Gori uz podršku UNICEF-a.

“Partnerstvo Telenora s UNICEF-om oformilo se upravo kao odgovor na podatke iz istraživanja iz 2016. godine, koje je pokazalo da svaki peti roditelj i svako deseto dijete u Crnoj Gori ne koriste internet, kao i da svaki drugi roditelj želi da u školi koju dijete pohađa dobije informacije o tome kako da mu pomogne da se digitalno i medijski opismeni”, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *