Eksperiment: Osam sati bez interneta i mobilnih telefona

Ruski dječiji psiholog Ekaterina Murašova sprovela je eksperiment sa djecom uzrasta od 12 do 18 godina. Njihov zadatak je bio da
osam sati dnevno provedu bez interneta, bez gadžeta, da jednostavno budu sami sa sobom i svojom određenom zanimacijom. Tih osam sati nisu smjeli da uključe kompjuter, televizor i radio. Sve ostalo je bilo dostupno: pisanje, čitanje, crtanje, sviranje instrumenata, pjevanje, šetanje…bilo šta.

Njih 68 se prijavilo da učestvuje u eksperimentu koji je sproveden za vrijeme rasputa. Neki su spremali hranu, čitali, radili domaći, rješavali zagonetke, neki su sređivali sobu, išli u šoping ili muzej, pisali pjesme, igrali se sa kućnim ljubimcima, a neki prosto nisu radili ništa određeno.

Bilo im je dozvoljeno da u svakom momentu prekinu “učestvovanje” ukoliko bi počeli da osjećaju nepodnošljivost dana bez telefona ili bilo kakvu vrstu neprijatnosti.

Evo rezultata:

  • Samo troje djece je izdržalo do kraja. Jedna djevojčica i dva dječaka. Ostalima nije bilo lako.
  • 27 učesnika je počelo da osjeća “zdravstvene neprijatnosti” kao bunt zbog klasičnog sistema zabave. Neki su osjećali mučninu, a neki su se preznojavali.
  • 5 njih je doživelo napade panike.
  • većina njih je odustala 2 do 3 sata nakon početka eksperimenta objasnivši da su brzo izgubili interesovanje. Svako dijete od njih 65 su rekli da su imali nalete anksioznosti.
  • dvoje od troje “heroja” koji su izdržali osam sati bez gadžeta su rekli da im nije bilo teško da “prežive” eksperiment. Jedan dječak je pravio maketu broda jedrilice, i lijepio djelove, sa pauzama da jede, i da izvede svog psa u kraću šetnju. Drugi dječak je sređivao i sortirao svoju veliku kolekciju autića koje inače skuplja, čitao je stripove i posadio cvijeće ispred kuće. I djevojčica, koja je takođe došla uspješno do kraja, pisala je u svoj dnevnik osjećanja tokom tih osam sati koja su se smjenjivala.

Po završetku eksperimenta njih 63 troje su priznali da je to za njih bilo vrlo korisno iskustvo. Njih šestoro su opet učestvovali i drugi put u eksperimentu i tada su uspjeli do kraja.

Naša djeca su se rodila u ovakvom vremenu, i ne mogu živeti u prošlom vijeku, ali zaista treba svi da obratimo pažnju i da se potrudimo da im dan bude ispunjen i na druge načine, jer ne želimo da izrastu u djecu i mlade ljude koji bi bili dio “poražavajućeg” rezultata iz ovog eksperimenta.

Izvor: Roditeljstvo novog doba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *