Društvo da sarađuje kako bi djeca bila bezbjedna na netu

UNICEF je, povodom obilježavanja Dana bezbjednog interneta, pozvao na intenzivniju saradnju cijelog društva kako bi djeca bila digitalno pismena i bezbjedna u onlajn svijetu.

Dnevno, više od 175 hiljada novih korisnika interneta su djeca, po jedno novo dijete na svakih pola sekunde, saopšteno je danas iz UNICEF-a.

Iz UNICEF-a upozoravaju da se djeca, iako ih digitalni pristup uvodi u svijet velikih prednosti i mogućnosti, istovremeno suočavaju i sa brojnim rizicima, kao što su pristupanje štetnom sadržaju, seksualna eksploatacija i zlostavljanje, sajber nasilje, te zloupotreba privatnih podataka.

„Svakog dana, na hiljade djece pristupa internetu prvi put, što ih izlaže mnoštvu opasnosti”, izjavio je Lorens Čendi, direktor za podatke, istraživanja i politike u UNICEF-u.

Iako su vlade i privatni sektor ostvarili određeni napredak u formulisanju politika i pristupa u pravcu eliminisanja najvećih rizika na internetu, mora se uložiti više napora kako bi se u potpunosti razumjeli i zaštitili dječji životi na internetu”, dodaje Čens.

U svijetu jedan od tri korisnika interneta je dijete, a nedavno objavljeni izvještaj UNICAF-a Stanje djece u svijetu za 2017: Djeca u digitalnom svijetu, upozorava da se premalo toga radi u pravcu zaštite djece od opasnosti u digitalnom svijetu.

U izvještaju se jasno navodi da je obaveza zaštite djece u digitalnom svijetu dužnost svih, uključujući i vlade, porodice, škole i druge institucije. Takođe, i privatni sektor, naročito u tehnološkoj i telekomunikacionoj industriji, ima značajnu i jedinstvenu odgovornost da oblikuje uticaj digitalne tehnologije na djecu.

„Kao i mnoge druge inovacije, internet je donio i nove rizike po djecu“ ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali, dodajući da je u Crnoj Gori 38 odsto djece je imalo makar jedno neprijatno iskustvo na internetu tokom prošle godine, dok 27 odsto ne zna što da radi kada ih neko uznemirava preko interneta.

Kako bi se djeca postavila u centar digitalnih politika, UNICEF  poziva na razvijanje intenzivnije saradnje  između vlada, civilnog društva, agencija Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih dječjih organizacija i privatnog sektora, kroz uspostavljanje:

  1. Dublje saradnje između donosioca politika, organa za sprovođenje zakona i tehnološke industrije 2. Zaštite privatnosti djeteta
    3.            Osnaživanje djece na internetu obezbjeđivanjem jednakog pristupa internetu svoj djeci i jačanjem digitalne pismenosti
    4.            Uključivanje privatnog sektora u digitalno opismenjavanje djece
    5.            Dobijanje boljih podataka o pristupu, mogućnostima i rizicima po djecu na internetu.

Kroz kampanju Zaustavimo nasilje online, u Crnoj Gori je uspostavljeno široko društveno partnerstvo između Vlade, UNICEF-a, privatnog i civilnog sektora, medija, akademske zajednice, roditelja i djece sa ciljem izgradnje inkluzivnog, digitalnog društva kroz podizanje svijesti i digitalne pismenosti djece, roditelja i nastavnika.

Istraživanje UNICEF-a u Crnoj Gori pokazalo je da je rizik da dijete doživi neprijatno iskustvo na internetu veći u porodicama u kojima roditelji manje usmjeravaju djecu kako da bezbjedno koriste internet. Iz tog razloga, uz podršku UNICEF-a, razvijena je obrazovna igrica NETPrijatelji koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu. Ona je dostupna kao aplikacija za pametne telefone, a odnedavno i putem sajta www.netprijatelji.me.

Uz podršku UNICEF-a i Telenora, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, ova igrica će, uz dodatne resurse digitalne pismenosti za različite starosne grupe djece, njihove nastavnike i roditelje, postati dostupna svim osnovnim školama. Cilj je da djeca i mladi kroz igru i razgovor sa nastavnicima, roditeljima i vršnjacima nauče da odgovorno i pametno koriste internet, kao i da prepoznaju i prijave nasilje na internetu, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *