Kako da YouTube učinite bezbjednijim za vaše dijete?

PIŠE: Jasenka Marko, Netokracija 

Nekada su djeca jedva čekala da odu na igralište budući da su ih tamo čekali fudbal, košarka i druge igre. Ta vremena, čini se da su prošla, a djeca sve više vremena provode sjedeći kod kuće dok su parkove i terene zamijenila virtuelna igrališta.Roditelji su srećni jer imaju potomstvo na oku, a djeca jer mogu da zadovolje svoju radoznalost i izaberu zabavu koju oni žele. Nažalost, situacija nije baš tako idealna, pa kao što je nekada bilo potrebno da roditelj obiđe teren ispred škole, pogleda sa kim se djeca druže – tako i sada mora da pročešlja virtuelnim svijetom i isprati kako se ponaša, kao i šta od sadržaja konzumira njegovo dijete.

Jedna od najpopularnijih društvenih mreža među djecom, uz Instagram, bez svake sumnje jeste i YouTube. Za razliku od njihovih roditelja, generacija koja stasava ovdje se snalazi kao riba u vodi, a složićete se da na YouTube-u ima gomila materijala koja nije prikladna za najmlađe naraštaje. Roditelji često smetnu sa uma da korisnici moraju da imaju najmanje 13 godina, kako bi se napravio nalog na ovom servisu.

To je ujedno i minimalna starosna granica za kreiranje Google naloga i to prema Zakonu o zaštiti privatnosti djece na Internetu. Realnost je sasvim drugačija, pa sve više i više mališana ima naloge na društvenim mrežama – iako su mnogo daleko mlađi od granice koju ToS propisuje. Ne bismo ulazili u posledice takvog ponašanja, ali ako već riješite da djetetu omogućite sopstveni nalog, onda barem budite u mogućnosti da na neki način pratite njegove aktivnosti, kako biste na vrijeme reagovali ukoliko primijetite problematično ponašanje ili konzumiranje neprikladnih sadržaja.

Društvene mreže postale su nova virtuelna igrališta, a evo nekoliko načina da ih učinite sigurnijim.

Zajednički Gmail nalog
Kreirajte novi Gmail nalog kome ćete pored mališana i vi imati pristup. To će vam omogućiti da pratite koje video klipove vaša djecu gledaju, šta upload-uju, kao i koje informacije dijele. Procedura otvaranja novog Gmail naloga vrlo je jednostavna, morate se prvo odjaviti sa vašeg naloga, zatim otići na sekciju gdje možete pristupiti kreiranju novog naloga i popuniti obrazac. Nakon toga treba da ga povežete sa YouTube-om, uključite notifikacije – na taj način u inbox dobijate obavještenja o aktivnostima tj. koji klipovi su lajkovani i komentarisani sa tog naloga.

Uključite bezbedni režim
Ukoliko ne želite da kreirate novi Gmail nalog ili mislite da za to nema potrebe, onda predlažemo da uključite bezbjedan režim (Restricted mode) na YouTube-u. U pitanju je interni bezbjednosni filter koji će blokirati ne sav, ali većinu neprimjerenog sadržaja. Opcija se nalazi na YouTube početnoj stranici (Home page), ali nije uočljiva pošto se nalazi na dnu pored opcija za jezik i lokaciju. Da bi bili sigurni da vaša djeca ne bi nekim slučajem promijenila podešavanja, kliknite na Lock Restricted Mode on this browser. Da bi ova opcija bila aktivna, morate biti prijavljeni na svoj YouTube nalog. Ukoliko imate novi interfejs, kliknite na vaš nalog (ikona u gornjem desnom uglu) i u padajućem meniju izaberite Restricted Mode: On.

Kreirajte plejliste za djecu
Bezbjednosni filter se oslanja na korisničke podatke da bi filtrirao neki video, tj. osoba koja upload-uje klip treba da označi video kao namijenjen starijoj publici (age restricted). Nažalost, često se dešava da korisnici to ne urade, jer zaborave ili zarad sopstvene koristi (odnedavno većina age-restricted sadržaja nije monetizovana). Za djecu manjeg uzrasta najbolje je sakupiti sve njihove omiljene video klipove i poređati ih u plejlistu. Način za to je prilično jednostavan:

Prvo morate biti ulogovani sa vašom Gmail adresom na YouTube. Zatim kliknite na opciju Add (nalazi se ispod naslova klipa, pored opcija za share), te izaberite postojeću ili novu playlist-u kojoj želite da dodate ovaj klip.

Subscribe! Pretplatite se na kanal
Pored plejlisti dobra praksa je i da se pretplatite na kanale za koje smatrate da imaju prikladan sadržaj. YouTube algoritam će vam onda servirati slične klipove na vašoj Home stranici ili u dijelu suggested videos, smanjujući na taj način mogućnost da mališani slučajno dođu do neprimjerenog sadržaja.

Web filteri
Djeca nisu naivna i vrlo brzo shvate kako da dođu do njima zabranjenog sadržaja. Pored vršnjaka koji imaju mobilne telefone, glavni krivac je suggested video opcija gde YouTube servira video klipove koji bi mogli da vam se dopadnu na osnovu onoga što ste do tada gledali ili tražili. Kada vaši klinci stasaju vrijeme je da instalirate web filtere. Postoji niz softvera koji su besplatni, kao što su KidLogger, Qustodio i Open DNS.

Ukoliko ne želite da instalirate ove programe onda vam preporučujemo safeyoutube.net. Ovaj servis uklanja sa izabranog klipa uvrjedljive komentare, related i suggested video klipove za koje zaključi da mogu biti nepodobni za vaše dijete. Na safeyoutube.net možete naći i čitati istraživanja koje je objavio Kaspersky, koje kaže da dijete može doći do neželjenog sadržaja na YouTube u tri klika (prosječno). Ovaj alat vam generiše poseban link koji vodi do očišćenog klipa, a namijenjen je kako roditeljima, tako i nastavnicima.

YouTube aplikacija za djecu
Jedno od rješenja su i posebne aplikacije namijenjene najmlađem uzrastu. Najpoznatija je svakako YouTube Kids koju je kreirao Google. Video klipovi koji su dostupni u aplikaciji prvo su filtrirani od strane algoritma, a zatim prolaze kroz provjeru korisnika i YouTube moderatora. Nažalost, i ovde suggested videos mogu biti problematični, ali daleko manje nego ukoliko neko pretražuje YouTube. Pored zvanične aplikacije na tržištu se nalazi i niz drugih koje vam možemo preporučiti, kao što su Zoodles, SprogTube, Hooplakidz, Discovery Kids i druge.

‘Pješke’ do sigurnog sadržaja
YouTube algoritam možete i vi podešavati na prilično jednostavan način. Svaki put kada naiđete na neki video klip (na početnoj stranici ili u suggested video) koji ne želite da vaše dijete vidi, pređite kursorom miša ispod video klipa gdje će vam se pojaviti tri tačkice sa desne strane, sa padajućim menijem. Izaberite opciju not interested i YouTube algoritam će vam prikazivati drastično manje klipova sličnog sadržaja. Takođe, ukoliko smatrate da neki klip krši YouTube pravila možete ga prijaviti administraciji, tako što ćete kliknuti na tri tačke koje se nalaze ispod naslova videa i izabrati opciju report. Nakon toga potrebno je samo da navedete razlog zašto po vašem mišljenju dati sadržaj nije odgovarajući za YouTube.

Moderni tempo života izuzetno je intenzivan i stresan, a vremena za porodicu je sve manje. Stručnjaci savjetuju da odvojite neophodno vrijeme i ukažete djetetu na opasnosti koje vrebaju na Internetu, ali i objasnite kako treba da se ponašaju na društvenim mrežama. Iznad svega probajte da što više budete u toku sa onim što vaše dijete konzumira na webu, jer kao što biste provjerili da li na terenu ima đubreta i stakla – tako je na vama da obratite pažnju šta se nalazi na virtuelnom igralištu gde vaše dijete provodi svoje slobodno vrijeme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *