Djeca i dalje nezaštićena na netu iako ga masovno koriste

Uprkos masovnom prisustvu djece u online prostoru, premalo se radi na njihovoj zaštiti od opasnosti u digitalnom svijetu, i na povećanju njihovog pristupa sigurnim online sadržajima i jačanju njihovih digitalnih vještina i medijske pismenosti, zaključak je najnovijeg godišnjeg izvještaja UNICEF-a čiji je naziv Stanje djece u svijetu 2017: Djeca u digitalnom svijetu.

To je prvi sveobuhvatan pregled različitih načina na koje digitalna tehnologija utiče na život djece i na životne šanse, identifikujući njene opasnosti, kao i mogućnosti. U izvještaju se navodi da vlade i privatni sektor ne drže korak sa promjenama, izlažući djecu novim rizicima i opasnostima, i zapostavljajući milione najugroženije djece.

“Bez obzira na sve, digitalna tehnologija je sada već neponištiva činjenica naših života. U digitalnom svijetu, naš dvostruki izazov je kako ublažiti štetu uz pružanje maksimalne koristi interneta za svako dijete.” rekao je izvršni direktor UNICEF-a Antoni Lejk.

Izvještaj istražuje prednosti koje digitalna tehnologija može ponuditi djeci koja su u najnepovoljnijim situacijama, uključujući one koji odrastaju u siromaštvu ili su pogođeni humanitarnim krizama. To podrazumijeva povećanje njihovog pristupa informacijama, izgradnju vještina potrebnih u digitalnim radnim okruženjima, i pružanje platforme za povezivanje i iznošenje njihovih stavova.

Međutim, izvještaj pokazuje da milioni djece propuštaju ove prilike. Otprilike trećina mladih u svijetu – 346 miliona – nemaju pristup internetu, što pogoršava nejednakosti i smanjuje mogućnost djece da učestvuju u sve više digitalno usmjerenoj ekonomiji.

„Digitalni jaz se odnosi ne samo na razlike između onih koji imaju i onih koji nemaju pristup internetu, već i na razlike u znanju i vještinama medju onima koji koriste internet“, ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

U Crnoj Gori, svako deseto dijete i svaki peti roditelj nijesu korisnici interneta, a oni su češće iz siromašnih porodica.

„Djeca koja su već u nepovoljnom položaju, jer odrastaju u siromaštvu, bivaju marginalizovana opet i kroz digitalni jaz, što im dodatno otežava izlazak iz začaranog kruga siromaštva“ objašnjava Kogali.

Iz tog razloga, UNICEF, u saradnji sa Telenorom, podržava Ministarstvo prosvjete Crne Gore da svakom djetetu omogući da u osnovnoj školi stekne osnove digitalne pismenosti, tj. da nauči da bezbjedno i odgovorno koristi internet i aktivno učestvuje u digitalnom društvu 21. vijeka.

Izvještaj takođe ispituje kako se preko interneta povećava izloženost djece rizicima i opasnostima, uključujući zloupotrebu njihovih privatnih informacija, pristup štetnim sadržajima i virtualno zlostavljanje. Sveprisutnost mobilnih telefona, kako je u izvještaju zabilježeno, dovela je do toga da je prisustvo djece na internetu pod sve manjim nadzorom – što je potencijalno opasnije.

U Crnoj Gori je 38 posto djece imalo makar jedno neprijatno iskustvo na internetu tokom prošle godine, dok 27 posto ne zna što da radi kada ih neko uznemirava preko interneta. Svako drugo dijete (45%) u Crnoj Gori kaže da se na internetu ne osjeća bezbjedno.

Neke od dodatnih činjenica u globalnom izvještaju UNICEF-a su:

  • Mladi su najprisutnija starosna grupa na internetu. Širom svijeta, 71 posto mladih ima pristup internetu, u poređenju sa 48 posto ukupnog stanovništva.
  • Afrička omladina je najmanje povezana, sa oko 3 od 5 mladih koji nemaju pristup internetu, u poređenju sa samo 1 od 25 u Evropi.
  • Približno 56 procenata svih internet stranica je na engleskom jeziku i mnoga djeca ne mogu pronaći sadržaj koji razumiju ili koji je kulturno relevantan.

Jedino zajedničko djelovanje – vlada, privatnog i civilnog sektora, medija, akademske zajednice, porodica i same djece – može pomoći u prevazilaženju digitalnog jaza i učiniti internet bezbijednijim i pristupačnijim za svako dijete, navodi se u izvještaju.

Crna Gora je upravo kroz kampanju Zaustavimo nasilje online uspostavila ovakvo široko društveno partnerstvo izmedju Vlade, UNICEF-a, privatnog i civilnog sektora, medija, akademske zajednice, roditelja i djece sa ciljem izgradje inkluzivnog, digitalnog društva kroz podizanje svijesti i digitalne pismenosti djece, roditelja i nastavnika.

U okviru crnogorske kampanje, razvijena je obrazovna igrica NETPrijatelji koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu. Ona je dostupna kao aplikacija za pametne telefone, a odnedavno i putem sajta www.netprijatelji.me.

Uz podršku Telenora i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, ova igrica će uz dodatne resurse digitalne pismenosti za različite starosne grupe djece, njihove nastavnike i roditelje, postati dostupna svim osnovnim školama. Cilj je da djeca i mladi kroz igru i razgovor sa nastavnicima, roditeljima i vršnjacima nauče da odgovorno i pametno koriste internet, kao i da prepoznaju i prijave nasilje na internetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *