Treba li maloj djeci potpuno zabraniti gledanje TV-a, pametnih telefona i tableta?

Francuska je odlučila da se pozabavi posljedicama gledanja televizije, igranja na pametnim telefonima i tabletima kod male djece. Stručnjaci zaduženi za regulaciju televizijskih sadržaja savjetuju roditeljima u Francuskoj da djeci mlađoj od tri godine u potpunosti uskrate gledanje sadržaja na ekranima. I Američka akademija pedijatara savjetuje da se susret djeteta s digitalnim uređajima ne bi smio dogoditi prije navršenih 18 mjeseci.

Na sajmu televizijskih sadržaja i programa za djecu, MIPJunior, u Kanu, raspravljalo se upravo o toj temi. Koliko ekrana je previše i u koje uzrastu? Carole Bienaime-Besse zadužena je za regulaciju televizijskih sadržaja na francuskim televizijama i tvrdi da je izloženost djece digitalnim uređajima postalo “pitanje javnog zdravlja”.

“Ljudi su počeli da shvataju da ekrani mogu izazvati zavisnost čak i kod male djece, a u ekstremnim slučajevima i probleme slične autizmu, koji se nazivaju virtualni autizam”, kazala je ona medijima.

To znaju i oni koji stvaraju sadržaj za bebe i malu djecu u vidu edukativnih aplikacija, ali rezultati su kontraproduktivni. Naime, studije pokazuju da djeca koja su od najranijeg uzrasta koristila digitalne uređaje i “učila” pomoću aplikacija, kasnije imaju puno više problema u školi.

Francuska je još 2008. godine zabranila svojim televizijama da se programom obraćaju djeci mlađoj od tri godine, a u toj zemlji zabranjena je i popularna BabyTV. Ali televizije i drugi kreatori sadržaja stalno se bune i insistiraju da je zabrana besmislena, jer ne funkcioniše. Roditelji svejedno koriste pametne telefone i televizijski program i djeci nude sadržaje putem interneta.

I BBC-jevi direktori dječjeg programa, koji slovi kao najkvalitetniji na svijetu, slažu se da su zabrane nerealne. Živimo u digitalnom svijetu i to je talas koji je u zamahu i teško ga je preduhitriti ili spriječiti zabranama. Istina je da djeca žive u “digitalnom Divljem zapadu”, pa je važno kakav im se sadržaj nudi i važno je da se zaštite. Čak i na BBC-ju kreiraju sadržaj koji je za djecu stariju od dvije godine, ali kažu kako su svjesni da ih gledaju i bebe i manja djeca, pa pokušavaju to imati na umu kad stvaraju emisije i crtane. Svjesni su da je televizija ili tablet vrlo često babysitter kod prezaposlenih roditelja. Takođe, oni pokušavaju da uče djecu na način da digitalne sadržaje, posebno aplikacije, povezuju s učenjem u stvarnom svijetu.

Zato u BBC-ju smatraju da rješenje nije u zabrani gledanja sadržaja na digitalnim uređajima, već je ključno djecu naučiti da prepoznaju sadržaj koji nije za njih, da u njima razvijamo kritičko mišljenje i da zatraže pomoć ako se u digitalnom svijetu susretnu s nečim što nije za njihove oči ili ih ugrožava. To je posebno važno naučiti dijete prije nego počne koristiti društvene mreže. Samo u Ujedinjenom kraljevstvu, čak 75% desetogodišnjaka koristi Instagram, Twitter i Facebook.

Bienaime-Besse kaže da je apsurdno da te društvene mreže nisu obuhvaćene zakonom kao i ostali mediji i oni koji nude sadržaj, a koji bi ih natjerao da strože paze na sadržaje koje nude i neprimjerene sadržaje koje gledaju i desetogodišnjaci.

“Istovremeno, direktori velikih kompanija koji proizvode aplikacije i digitalne sadržaje za bebe i djecu, svoju djecu šalju u Montessori vrtiće i škole gdje su ekrani potpuno zabranjeni”, kaže Bienaime-Besse. Isto tako, Steve Jobs nije svojoj djeci dozvoljavao da koriste iPad.

I na kraju ponovno odluka ostaje na roditeljima. U Francuskoj se snažno na njih apeluje da dobro razmisle što to njihovo dijete drži u rukama i da imaju na umu da se malo dijete ne može obraniti od sadržaja koji ga pretjerano stimulišu, oduzimaju mu pažnju i fokus, pune glavu gotovim slikama i čine ga zavisnim.

“Bilo bi puno bolje da djeca postanu stručnjaci za tehnologije na način da uče da programiraju, a ne da budu robovi gotovim proizvodima”, kazala je Bienaime-Besse na konferenciji MIPJunior u Kanu.

Izvor: Klinfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *