Šta je važno da vi znate, a šta vaša djeca da biste ih zaštitili od online predatora

Vijesti o nestancima djece koje su nedavno punile medije regiona sigurno su zabrinule mnoge roditelje. Dio djece je u kontakt s predatorima došao putem interneta, odnosno dopisivanjem s nepoznatim ljudima koji su ih namamili da se i lično s njima nađu. Sva sreća djeca su vraćena kućama, ali je pitanje je s kakvim psiho-emocionalnim traumama. Nekada je glavni strah roditelja bio da neko njihovo dijete fizički ne napadne na ulici, ali danas djeca mogu biti povrijeđena i ugrožena na niz načina u svojoj sopstvenoj sobi. Zato je vrlo važno zaštiti djecu online i naučiti ih bezbjednosti na internetu.

Često je to vrlo teško jer se tehnologija i društvene mreže toliko brzo razvijaju da roditelji više ne mogu držati korak s tim promjenama i nemaju pojma što djeca rade na pametnim telefonima, koje aplikacije koriste, s kim su u kontaktu i kako izgleda njihov virtuelni život. Ne znaju kako zaštititi djecu od predatora koji u online svijetu vrebaju pod lažnim profilima i skriveni iza svojih računara.

Iako su na meti predatora i dječaci i djevojčice podjednako, čini se da djevojčice u većem procentu “stradaju” od odraslih muškaraca s vrlo ozbiljnim problemima i lošim namjerama. Pubertet je doba kada djeca istražuju, traže više samostalnosti i nezavisnosti, grade svoj identitet, ali su i vrlo emocionalno labilna, često povodljiva i izgubljena u periodu između djetinjstva i adolescencije. U pubertetu djeci postaje vrlo važna socijalizacija, pripadanje grupi, prihvatanje od okoline, dok istovremeno grade sopstvenu individualnost i identitet. Sklonija su rizicima, eksperimentisanju, koketiranju sa zabranjenim. I redovno se osjećaju puno zrelije i odraslije od svoje hronološke dobi. Žele brzo postati odrasli i u toj težnji ponekad naprave pogrešne korake koji ih mogu skupo koštati i nepovratno povrijediti.

Naša je obaveza razgovarati s djecom o sigurnosti na internetu

Razgovor o ponašanju i sigurnosti na internetu više nije opcija. To obavezno treba biti na listi vaspitnih prioriteta svakog roditelja. Čak i ako roditelj ništa ne zna o čatu, slanju poruka, društvenim mrežama i bezbjednosnim postavkama na raznim aplikacijama, razgovor o sigurnosti svakako treba voditi, kontinuirano i vrlo ozbiljno.

Naravno, bilo bi idealno kada bi se roditelj informisao i upoznao sa svim alatima kojima se dijete služi u svojoj online komunikaciji. Za sve što vas intersuje o ovoj temi možete kontaktirati udruženje Roditelji na broj telefona 020 22 10 00 ili putem maila [email protected]

Tinejdžeri često pružaju otpor i ne žele s roditeljima razgovarati o tome što rade na internetu i ko su im prijatelji s kojima su u interakciji. Ponekad je to zato što tinejdžeri misle da već sve znaju o internetu i da im se ništa loše ne može dogoditi ako se interakcija događa u virtualnom svijetu. Ali roditelji trebaju ostati smireni i pronaći načina da s djetetom stalno razgovaraju o tome što se događa na internetu.

Ukoliko saznate da je neko slao neprimjerene poruke vašem djetetu, prvo na alikaciji koju koristi i preko koje ga je ta osoba kontaktirala iskoristite opciju za prijave (ukoliko vam treba pomoć pozovite nas), ili posjetite stranicu CIRT-a gdje imate i opciju prijave.  

Najvažnije poruke koje treba prenijeti tinejdžerima o bezbjednosti na internetu

Zamoli nekog stručnog i odraslog od povjerenja (učitelj informatike, starijeg člana porodice i sl.) da ti pomogne postaviti sigurnosne postavke na svim aplikacijama i društvenim mrežama koje koristiš.

Nikada ne objavljuj lične podatke (adresu, školu koju pohađaš, vannastavne aktivnosti, broj telefona, e-mail adresu i sl.).

Ne šalji svoje fotografije nepoznatim ljudima i ne objavljuj fotografije koje mogu biti vidljive svima.

Ne dijeli lozinke na svoje profile ni sa kim, pa čak ni sa najboljim prijateljima i prijateljicama.

Ne sprijateljuj se, ne razgovaraj na čatu, ne razmjenjuj poruke i sadržaje s osobama koje ne poznaješ u stvarnom svijetu, čak i ako se radi o tvom vršnjaku. Iza tog nepoznatog “vršnjaka” može se kriti odrasla osoba s jako lošim namjerama.

Ne dozvoli da te neko natjera da radiš nešto što ne želiš i oko čega se osjećaš neprijatno (na primjer, ako neko traži da se fotografiraš ili da fotografiraš djelove tijela i traži da mu to pošalješ, jer bi te fotografije kasnije mogao iskoristiti kao ucjenu).

Ni pod koju cijenu se ne dogovaraj i ne nalazi s nekim samo zato što kaže da ti je prijatelj i da mu možeš vjerovati.

Ako te neko vrijeđa i zlostavlja, pa čak i ako samo nameće neprijatnosti i proste teme, prijavi odraslima – učiteljima, pedagogu, roditeljima, a ako treba i policiji.

Ako te neko ucjenjuje, obavezno prijavi odraslima – učiteljima, pedagogu, roditeljima i policiji.

Generalno se sa svakim problemom na koji naiđeš na internetu, slobodno obrati roditeljima. Ne postoji ništa tako strašno, a da to zajedno ne bi mogli riješiti.

Izvor: Klinfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *