Na raspolaganju platforma za besplatni pravni savjet

Crnogorski građani od nedavno mogu da dobiju besplatni pravni savjet preko platforme Zastupaj.me.

Taj je servis, kako je objasnio programer Mladen Krivaćević, napravljen je da bi na jednostavan način povezao advokate sa ljudima koji traže pravnu pomoć.

„Korisnici samo treba da naprave nalog i imaju par opcija na sistemu – jedna je da postave pitanja a druga da pogledaju svoja pitanja. Treba naglasiti, međutim, da mogu da dobiju odgovor od najviše tri advokata. Trudimo se da korisnici što prije dobiju te savjete. Naravno, ako kasnije odluče, u toj komunikaciji sa nekim od advokata, da produže saradnju dobijaju određene popuste, a trenutno taj popust iznosi 15 odsto“, dodao je on.

Dijapazon pitanja koja se mogu postaviti advokatima je širok. Na Zastupaj.me može se, ističe Krivaćević, naći odgovor o bilo kakvim pravnim nedoumicama.

„Na primjer, pitanje vezano za neku parnicu koja je u toku. S druge strane, ne mora to da bude nešto što je već došlo do suda, recimo, možete da postavite pitanje da li uopšte treba da se ide sa tužbom. Znači, cilj nam je da građanima pružimo taj prvi kontakt sa advokatom“, naveo je on.

Za 15 dana koliko platforma postoji, za pravnu pomoć obratilo se već osam građana. Stoga je Krivaćević optimističan.

„Treba uzeti u obzir da su jul i avgust možda najsabiji mjeseci u godini, kada su ovakve stvari posrijedi. Takođe valja imati na umu da je ovo neki testni period. Sve u svemu, prilično sam zadovoljan i mislim da će tu biti saradnje između advokata i korisnika. Za sada nam dobro ide a mislim da će još bolje ići kako vrijeme bude odmicalo“, istakao je on.

Trenutno je na platformi angažovano troje advokata iz Advokatske komore. Krivaćević planira da proširi mrežu pa će, kako je najavio, do kraja godine biti angažovano 10 do 15 advokata.

Izvor: Antena M

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *