Roditelji, sklonite te ekrane!

PIŠE: Victoria L. Dunckley, psihijatar

Ukoliko kao roditelj budete bili odgovorni u u provođenju vremena ispred ekrana, imate veće šanse da ćete bolje moći da upravljate i vremenom koje vaša djeca provode na taj način.

Predlažem da razmislite o mogućnosti da sprovedete “elektronsku detoksikaciju” od 4 sedmice. To bi pomoglo da se nervni sistem vašeg djeteta “resetuje”, a pomoglo bi i da uspostavite granice u vremenu koje ćete provoditi ispred ekrana nakon toga. Dodatno, time ćete postaviti dobar primjer, osjećaćete se bolje, bolje funkcionirati i bolje spavati.

Roditeljski stres i upotreba elektronskih medija

Odgajanje djece je teže i složenije nego ikada do sada, a odgajanje djeteta koje ima probleme u razvoju, sa učenjem ili ponašanjem može stvoriti dodatni stres koji je na granici podnošljivog.

Zapitajte se da li koristite mobilni uređaj tokom cijelog dana ili dok ste u krevetu noću kao sredstvo da pobjegnete od tog stresa? Mnoge aktivnosti na internetu mogu izgledati bezazleno, poput dijeljenja simpatičnih porodičnih fotografija na Facebook-u ili čitanje blogova o roditeljstvu.

Međutim, kao i na djecu, vrijeme provedeno ispred ekrana utiče i na odrasle, tako da čak i umjerena, ali svakodnevna upotreba može dovesti do toga da roditelj postane neorganizovan, da počne da pokazuje slabu kontrolu impulsa, nedostatak samodiscipline i da ima problema sa postizanjem postavljenih ciljeva – uključujući i uspostavljanje zdravih granica u vremenu provedenom ispred ekrana.

Vrijeme pred ekranom utiče na tjelesni sat odraslih, nivoe melatonina i cjelokupno fizičko zdravlje. I baš kao i kod djece, vjerovatnije je da će se ovi efekti javiti ako je roditelj pod stresom, ne spava dovoljno, ili makar ima teškoća u tim područjima.

Dakle, postoje brojni razlozi za uspostavljanje kontrole nad ovom navikom. Neka vrsta elektronske detoksikacije ili postavljanje granica i sebi i djetetu može biti moćno iscjeljujuće iskustvo za cijelu porodicu.

Sedam razloga zašto je dragocjeno da roditelji  sami sebi ograniče upotrebu uređaja:

– Vi ste svojoj djeci model za usvajanje dobrih navika. Vaše navike koje se odnose na provođenje vremena pred ekranom blisko su povezane sa navikama vaše djece, a ukoliko pokažete da ste i sami u stanju da se pridržavate sopstvenih granica, gradite atmosferu međusobnog poštovanja u odnosu sa djecom. Ovim takođe šaljete djeci poruku da ograničenja u provođenju vremena online nisu kazna, već nešto što čitava porodica radi da bi bila sretnija i zdravija.

– Bićete svjesniji. Ekran odvlači pažnju, i smanjuje naš kontakt sa okruženjem. Ako se odlučite na „elektronsku detoksikaciju“, više ćete biti svjesni kako se vaša djeca osjećaju dok prolaze kroz isto i imaćete više razumijevanja kada pokušaju da nađu način da prekrše zabranu. Ako odlučite da privremeno budete offline, vjerovatno ćete primijetiti i različite obrasce ponašanja koji se javljaju sa, odnosno bez prisustva ekrana.

– Bićete efikasniji u završavanju obaveza. Mozak svakog čovjeka funkcioniše bolje kada manje vremena provodi pred ekranom, samim tim je i planiranje i rješavanje problema lakše. Takođe ćete biti kreativniji, što čini porodične aktivnosti i vrijeme koje provodite sa djetetom prijatnijim.

– Veća je vjerovatnoća da ćete zaista učiniti ono što ste rekli. To se može odnositi na to što ćete se zaista pridržavati plana „detoksikacije“ ili zabrane ekrana radnim danima djeci. U svakom slučaju poboljšane moždane funkcije nam pomažu da istrajemo u naporima i budemo samodisciplinovani.

– Bićete više prisutni i emocionalno uključeni. Vaša svjesnost u trenutku i osećaj emocionalne povezanosti će biti poboljšani – i vaše dijete će to primijetiti. Djeca i tinejdžeri se često žale da ih roditelji koji koriste uređaje ignorišu čak i kada su u istoj prostoriji. Zaista, studije pokazuju da zajednički provedeno vrijeme i zdrava povezanost sa roditeljima pomaže zaštitu djece od prevelike upotrebe i zavisnosti od tehnologije.

– Više ćete se odmoriti. Smanjivanje sopstvene izloženosti ekranima će vam pomoći da spavate duboko, poboljšati vašu sposobnost da se nosite sa stresom i daće vam više energije. Takođe će biti manje vjerovatno da će dijete pokušati da se raspravlja sa vama o ograničenjima upotrebe ekrana.

– Vjerovatno ćete smanjiti broj emocionalnih ispada vašeg djeteta. Nije novost da vrijeme ispred ekrana doprinosi pojavi tantruma i emocionalnih ispada uopšte (zbog prekomjerne stimulacije nervnog sistema), međutim, nedavna studija je pokazala da je prekomjerna upotreba elektronskih uređaja kod roditelja povezana sa više vrsta problema u ponašanju kod djece. Ovaj nalaz je u skladu sa onim što već znamo o razvoju: da emocionalna rezonanca, kontakt sa očima i osjećaj doživljenosti u odnosu sa roditeljem pomažu u regulisanju dječjeg nervnog sistema i na kraju pomažu djetetu da nauči kako da se i samo umiri.

Smjernice za razmišljanje o postavljanju online granica za roditelje

Prvo, razmislite o mogućnosti da odustanete od svake upotrebe ekrana u zabavne svrhe, posebno od društvenih medija, video igrica i besciljnog lutanja internetom.

Drugo, ne koristite uređaje kada ste sa djecom kod kuće ili uopšte, kada provodite vrijeme sa njima.

Treće, ako morate (ali budite iskreni je li to stvarno tako) da koristite svoj telefon ili računar kad ste kod kuće zbog posla, odredite doba dana ili večeri koje će biti rezervisano za te obaveze i pridržavajte se toga. Dozvolite vašoj djeci i partneru da vas opomenu ako kršite ova pravila.

Četvrto, steknite naviku da ne nosite svoj telefon ili neki drugi uređaj na vama ili blizu vas. U tu svrhu možete postaviti korpicu blizu ulaznih vrata u koju ćete stavljati sve mobilne uređaje.

Na kraju, pitajte svoju djecu što im smeta u tome kako i koliko vi i ostali odrasli u kući koriste uređaje i kako se osjećaju zbog toga. Pripremite se da ne skočite odmah sebi u odbranu ili racionalizujete svoju upotrebu – samo slušajte, potvrdite i razgovarajte o tome kakve promjene ćete napraviti povodom toga.

Kada radim sa porodicama, primijetila sam da kada pokušavam da se pozabavim vremenom koje roditelji provode pred ekranom, naiđem na toliki otpor, da to često bude kontraproduktivno, pa onda i ne insistiram. Ipak, s vremenom sam primijetila i to da kada roditelji odluče da sebi postave granice u provođenju vremena online, vjerovatnije je da će se zdrave promjene ostvariti ne samo kratkoročno, već i dugoročno. Jedna mama, koja se obavezala da će se odreći uređaja kada provodi vrijeme sa svojom djecom, rekla je: “Zapazim da zapravo slušam ono što moja djeca govore sada kada ih pitam kako su proveli dan. Više ne otvaram svoj profil na društvenoj mreži i ne snimam što se dešava da bih objavila taj trenutak, jer sam shvatila da samim tim prekidam i propuštam sam trenutak. Imam duže i prijatnije razgovore sa svojom djecom i mužem. Spavam bolje i osjećam se mnogo manje uznemireno. Svi se osjećamo više povezanim i više uživamo u zajedničkom vremenu.”

Izvor:  Psychology Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *