Roditeljska zavisnost od tehnologija stvara probleme u ponašanju kod djece

 

Sve se više istraživanja bavi posljedicama korištenja moderne tehnologije, pametnih telefona, tableta i računara kod djece. Najnovija studija Univerziteta u Illinoisu postavila je pitanje kako zavisnost roditelja o tehnološkim uređajima utiče na ponašanje djece?

Rezultati su pokazali da roditelji koji su stalno prilijepljeni za svoje pametne telefone i druge mobilne uređaje i pretjerano aktivni, imaju više problema s negativnim ponašanjima kod djece. Pod negativnim ponašanjima istraživači pominju razne ispade, plač, inaćenje i tantrume.

“Trebalo bi kritički da preispitamo naše navike korištenja uređaja”, smatra Brandon McDaniel, autor studije koja će biti objavljena u novom broju časopisa Child Developement. “Osvijestimo na koje sve načine pametni telefoni utiču na nas, kako bi mi mogli biti vladari naših telefona, a ne obrnuto.”

Profesor McDaniel je s kolegama proučavao 170 parova širom SAD koji su u dugim, stabilnim i sretnim vezama. Želio je saznati kako tehnologija utiče na interakciju između roditelja i djece. Ova je studija jedna od prvih na području koje istražuje uticaj tehnologije na odnose među ljudima.

Među ispitanim roditeljima, bilo je onih koji su prijavili problematično i zavisničko korištenje moderne tehnologije – stalno provjeravanje displeja telefona, osjećaj izgubljenosti ako nisu uz telefon, stalno prčkanje po društvenim mrežama kako bi se “ubila” dosada i slično. Pomenuta grupa roditelja takođe je prijavila i probleme u odnosima s djecom. Djeca su imala više ispada, zatvarala se emocionalno u sebe, više i duže plakala i čak ispoljavala agresivno ponašanje.

Autor studije kaže da mu cilj nije bio da natjera roditelje da se osjećaju krivima, već da osvijestiti širu javnost da tehnologija može narušiti interakciju s dragim ljudima. Kako je sam priznao, jednostavno živimo u takvim vremenima i teško da se tehnološki napredak može zaustaviti. Pametni telefoni i tableti napravljeni su s ciljem da apsorburaju našu pažnju. Ako nam je pažnja prečesto na sadržaju pametnog telefona, ona nije na djeci.

Roditelji su češće svjesni kako sadržaji na mobilnim uređajima djeluju na djecu pa pokušavaju djeci ograničiti vrijeme provedeno na internetu ili u igranju igrica. Ali sada treba napraviti još jedan korak dalje, i kod sebe primijeniti isti recept.

Ova studija pomoći će i terapeutima da kod problema u ponašanju djece, uzrok između ostalog potraže i u zavisnosti svih članova porodice o virtualnim sadržajima i uređajima.

Izvor: Klinfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *