Aplikacije koje prate što djeca rade na mobilnom

Jeste li ikad razmišljali o količini vremena koje dijete provede “viseći” na mobilnom? Jeste li se zapitali kakav to sadržaj toliko zaokupira njihovu pažnju, mogu li se sve njihove mobilne aktivnosti pratiti i kako ih držati pod kontrolom? Srećom, pa postoje različita rješenja kad su u pitanju pametni telefoni i mogućnosti koje oni pružaju. Već neko vrijeme, na tržištu je prisutan cijeli niz aplikacija za mobilne koji omogućava ograničavanje vremena koje dijete provodi na mobilnom ili pojedinim aplikacijama kao i pregled aplikacija koje dijete koristi.

Međutim, ove alate za filtriranje sadržaja treba shvatiti samo kao jedno od rješenja kad je u pitanju sigurnost djece jer oni mogu kod djeteta vrlo lako izazvati otpor ili frustraciju. Prije nego što instalirate neke od aplikacija koje vam u nastavku donosimo, savjetujemo vam da o tome svi zajedno porazgovarate.

Dinner time 

U bilo kojem trenutku možete ograničiti vrijeme koje dijete može provesti koristeći uređaj ili neku aplikaciju. Moguće je čak i ograničiti ili potpuno blokirati (osim alarma za buđenje) korištenje aplikacije tokom noći, tokom vremena za učenje ili obroka. Dinner time nudi i mogućnost praćanje svih djetetovih aktivnosti na uređaju.

Screen time 

Preko Screen Timea lako se određuje lista aplikacija koje će djetetu biti na raspolaganju, lista onih aplikacija koje želite da djetetu uvijek budu na raspolaganju, ali i lista onih čija će upotreba biti ograničena. Koristeći Screen Time roditelji mogu privremeno zaustaviti određenu aplikaciju ili je u potpunosti blokirati, provjeriti koje aplikacije su djeca preuzela na svoje uređaje i odobriti ih prije nego što se pokrene njihova instalacija. Posebnost ove aplikacije je i u tome što se preko jednog računa može kontrolisati neograničeni broj uređaja.

Kids Place

Ovo je aplikacija koja stvara posebna pristup za dijete i omogućava sortiranje aplikacija koje dijete smije koristiti na svome mobilnom. Kids Place onemogućuje pozivanje brojeva, slanje SMS-a, preuzimanje novih aplikacija i svih ostalih radnji koje bi mogle izazvati trošak. Za izlazak iz ove aplikacije i ulazak u roditeljski interfejs potreban je PIN koji roditelj može sam izabrati. Kids Place namijenjen je za roditelje koji imaju mlađu djecu.

My Mobile Watchdog

Ovu aplikaciju odlikuje jednostavan prikaz s kojeg se odabirom određuje vrsta nadzora. Putem My Mobile Watchdoga imate mogućnost ograničiti pristup aplikacijama i internet stranicama. Uz to, geo-lokator  vam u svakom trenutku može otkriti gdje vam se, na primjer, nalazi dijete.

Pumpic

Ako instalirate ovu aplikaciju, moći ćete bilježiti sve djetetove dolazne i odlazne pozive, poruke, ali i on-line razgovore putemWhatsappa, Vibera, Facebooka ili Skypea. Pumpic omogućuje i uvid u preuzete datoteke, snimljene fotografije i video materijale.

Izvor: Klinfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Čitajte još:

Da bi djecu naučili, i roditelji moraju stalno učiti o internetu

Roditelji moraju da uče o korištetenju interneta kontinuirano i jedino tako mogu i djecu ispravno [...]

Vodič digitalnih alata za rad s djecom u izolaciji

Najmlađe je u vrijeme tehnologija barem lako zabaviti jer im je uz mobilni ili tablet, otvoren [...]

Uputstvo za korištenje Google učionice

Pandemija koronavirusa donijela je velike promjene u svim oblastima, pa i obrazovanju jer od kako [...]

Besplatna digitalna sredstva za učenje na daljinu tokom zatvaranja škola

Kao rezultat zatvaranja škola, digitalno učenje na daljinu, tamo gdje je to tehnološki moguće, [...]

Što treba imati na umu ako vaše dijete lovi Pikachua po gradu

Još nije poznato kakve sve opasnosti igra Pokemon Go krije, ali ako roditelji ipak nemaju ništa [...]

Pitajte nas

  Vaše ime (obavezno)

  Email (obavezno)

  Tema

  Tekst poruke (obavezno)

  captcha U polje ispod unesite
  četiri karaktera koja vidite na slici