Još jedan bizaran trend među tinejdžerima na društvenim mrežama

Prate li vaša djeca različite izazove na društvenim mrežama i isprobavaju li ih? Ako je odgovor pozitivan mogli ste vjerovatno primijetiti da među njima ima zabavnih, bezazlenih ali i prilično opasnih. Ljudi su se svojevremeno polivali hladnom vodom ali je taj izazov barem imao djelimično humani karakter, zatim se pojavio duck tap odnosno izazova obljepljivanja ljepljivom trakom, pa izazov vješanjem koje je odnio nekoliko života, djeca su se zatim uhvatila Pokemona… Svako malo neko pokuša da izmisli još neku opasnu “igru” za koju djeca, a u pitanju su školarci, zagrizu i ne puštaju. Ma koliko ih boljelo!

Sada se pojavio još jedan u nizu takvih izazova – ko će duže izdržati s ledom i solju. Izazov nije novijeg datuma, ali se očigledno opet malo popularizovao među tinejdžerima, a kao i svi ostali, potencijalno je prilično opasan. Pa se djeca kao djeca zainate i izdrže dovoljno dugo da ni ne primijete kakve su sebi povrede nanijeli.

Na to je nedavno upozorilo nekoliko roditelja s ciljem da informišu druge roditelje da djeci objasne što im se s ovim izazovom može dogoditi. Jer iako na prvu loptu ne izgleda tako strašno, povrede mogu biti jako bolne.

Izazov je da se na golu kožu stave so i led, ali djeca nisu svjesna da so snižava temperaturu leda (navodno čak i do -17 stepeni) zbog čega na koži nastaju prvo crvenilo, potom otok, ali tako hladan led u kratkom vremenu može izazvati i opekotine drugog stupnja. Dakle, ne samo da boli već može ostaviti doživotne ožiljke.

Izvor: Index.hr

Comments

  1. Želim da upozorim i na još jedan takav vid zabave, a većina roditelja i ne zna da je opasno-udisanje helijuma iz balona. Dijete je zbog veoma kratkog udisanja, iz skoro izdušenog balona ,izgubilo svijest. Scena je bila vrlo jeziva jer je zbog pada dijete udarilo glavom o sto i imala kratke trzaje kao da ima neki napad. Nisam stručna pa ne umijem dobro ni da objasnim. Možda ovdje da neko ko je stručan objasni kakve posljedice udisanje helijuma može da ima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *