Moderna tehnologija može biti saveznik, a ne kradljivac pažnje u učenju

Svaki roditelj je barem jednom zatekao svog školarca zatvorenog u svojoj sobi i s mobilnim u ruci ili računarom ispred sebe, u vrijeme kada je trebalo da uči. Jasno je da ove situacije mogu dovesti do konflikata, ali stručnjaci upozoravaju da je možda ipak vrijeme da se prilagodimo i stvari sagledamo iz perspektive mlađih generacija. Jasno je da moderna tehnologija može biti velika distrakcija kada je o školi i učenju riječ. Ali, s druge strane, vrijeme koje mališan provede ispred ekrana može biti itekako korisno i uklopljeno u rutinu učenja školskog gradiva.

Novi pristup učenju

Da nije sve u knjigama i “bubanju” činjenica napamet već je odavno poznato. Mnoge stvari koje su nam se u životu pokazale zaista korisnima nismo čuli u školskim klupama. Ništa drugačije nije ni s današnjim školarcima. Iako se školsko gradivo neprestano ponešto mijenja, ono još nije dovoljno da ih pripremi na život koji ih čeka nakon što svoje formalno obrazovanje završe.

Nove tehnologije danas su svoj put pronašle u gotovo sve industrije i područja života, pa je nezamislivo njihovo funkcionisanje bez računara. Danas se, zato, o računarskoj pismenosti ne govori o nečemu što bi klincima jednog dana moglo biti korisno, već se podrazumijeva da je svaka odrasla osoba u potrazi za poslom u određenoj mjeri informatički pismena.

Iako još postoje nesuglasice oko toga kada bi mališan zapravo mogao da počne da koristi računar, tablet ili pametan telefon, važno je samo da roditelj zadrži nadzor nad korištenjem kada do toga dođe. Uz to, roditelji koji posjeduju barem osnovno znanje rada na računaru, dijete bi trebali da usmjeravaju i pokažu mu kako da računar, mobilni i Internet postanu njegovi saveznici u lakšem i bržem učenju školskog gradiva!

Povezivanje sa svijetom

Koliko god bili nostalgični kada je u pitanju jednostavan dogovor preko telefona ili uživo, odlazak u obližnji park i druženje s vršnjacima, danas je ta praksa gotovo “izumrla”. Umjesto konstantnog žaljenja na to kako djeca većinu vremena provode pred ekranom, jednostavno treba prihvatiti da svako vrijeme nosi svoja obilježja. Vrijeme u kojem živimo definitivno je ono u kojem je moderna tehnologija mališanima postala način povezivanja s drugima, ali i njihov prozor u svijet i način otkrivanja novih stvari.

Sadržaj koji se danas može pronaći na internetu i društvenim mrežama još je jedna stvar koja zabrinjava mnoge roditelje. Upravo zato u drugi plan često pada ono pozitivno što oni mogu ponuditi, a to je znanje koje će kod mališana podstaći znatiželju i volju za daljim učenjem.

Podsticanje znatiželje

Današnji školarci prilično su napredni u “upijanju” informacija sa svih strana. Posebno se to odnosi na one koje nisu tek suvoparne rečenice u nekoj knjizi, već informacije koje na neki način odskaču od onog na što su u školi navikli.

Uloga roditelja u procesu učenja iz novih tehnologija i izvora treba da bude da mališani u moru informacija prepoznaju one koje će im zaista biti korisne. Dobra je taktika i pokazati mališanu kako Internet može proširiti njegovo znanje o činjenicama koje je već usvojio. Na primjer, prilikom učenja informacija i godina iz istorije, zajedno s njim na internetu potražite i neke zanimljivosti koje se vežu za te godine ili osobe. Vjerujte, mališan će mnogo prije upamtiti i činjenicu koja će mu trebati u školi. Zato, kada sljedeći put vidite dijete s mobilnim u ruci ili ispred računara u vrijeme koje je rezervisano za učenje, sjedite s njim i zajedno otkrivajte čari tehnologije. Jer njeno pravilno korištenje uvijek je bolje rješenje od zabrana, kazni ili oduzimanja uređaja na nekoliko dana.

Izvor: Klinfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *