16-godišnjakinja osmislila aplikaciju koja pomaže zlostavljanoj djeci

sitwithus

Djeca, svjesno ili nesvjesno ponekad znaju biti jako okrutna. To najbolje zna 16-godišnja Natalia Hampton iz kalifornijskog Sherman Oaksa koju su vršnjaci sistematski maltretirali pune dvije godine. Naime, sedmi i osmi razred, Natalie je provela u suzama jer joj njene školske kolege nisu dopuštali da s njima jede u školskoj kantini u toku velikog odmora. Nazivanje pogrdnim imenima, izrugivanje, pa čak i fizičko zlostavljanje, bilo je, između ostalog dio njene školske svakodnevnice. Iako je, Natalie, krenuvši u srednju školu stekla nove prijatelje i sva njena bolna iskustva su bila iza nje, nije se htjela pomiriti sa činjenicom da mnoga djeca svakodnevno trpe cyberbullying i da većina njih o tome ćuti.

Upravo zato je osmislila Sit With Us – aplikaciju koja omogućava djeci da pronađu sigurna mjesta na kojima mogu na miru jesti, sjedjeti i sticati nove, iskrene prijatelje. Korisnici koji imaju ulogu “ambasadora” ostvaruju otvorene pozive za ručak na aplikaciji, a oni signaliziraju ostalim korisnicima koji traže prijatelje. Dogovaranja preko aplikacije se prave preko privatnih razgovora, a ne javno, zato tinjedžeri ne moraju brinuti da će se eventualno osramotiti tražeći društvo za stolom u školskoj kantini.

Aplikacija Sit With Us pokrenuta je s ciljem da bi se pobrinula za djecu koja su izolovana od svojih vršnjaka i da ne bi morala prolazila kroz situacij ktroz koje je Natalie prolazila.

Njenu web stranicu svaki dan posjećuje sve više i više zainteresovanih tinejdžera, a Natalie za svoj hvale vrijedan poduhvat svakodnevno dobija poruke zahvalosti djece iz cijelog svijeta, što joj, kako ističe daje dodatni vjetar u leđa.

Izvor: Klinfo

Comments

  1. Zao mi je sto joj je to traumaticno iskustvo bilo podstrek za pravljenje ove vrijedne pomena aplikacije .Divno je to sto ona nije poklekla pred njenim velikim problemom ,nego je u toj svojoj muci asla nesto lijepo da pomogne i ostalima da taj problem lako predju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *