Naučite dijete disciplini i pravilnom trošenju novca na mobilnom

telteen

Kako smo mi uopšte preživjeli kao tinejdžeri bez mobilnih telefona? Koristili smo se običnim telefonima i javnim govornicama. Pokušaj objašnjavanja toga današnjem tinejdžeru indentičan je našem zamišljanju života bez automobila. Oni su sastavni dio naše kulture i svakako imaju svoje mjesto u današnjem svijetu, ali kao i sve ostalo imaju svoje prednosti i nedostatke.

ZA

 • Djeca uvijek mogu nazvati i reći gdje su, zbog čega su se zadržali i u koje će vrijeme stići kući.
 • U slučaju nezgode mogu pozvati policiju, hitnu pomoć ili vatrogasce.
 • Možemo ih nazvati da usput donesu hljeb, mlijeko ili što god je već potrebno.
 • Zaplijena mobilnog je pozitivna kazna.

PROTIV

 • Djeca su stalno na telefonu, posebno sada kada su mobilni praktično mali računari, bilo surfujući ili razgovarajući, i nemaju nikakvu ideju o trošku, a neki naprave račune i nekoliko stotina eura.
 • Ostaju bez baterije ili su isključeni kada ih pokušavate nazvati.
 • Mobilni se lako gube, iako bi većina tinejdžera radije izgubila bilo što samo ne svoj telefon.

telefonteenKontrola računa za mobilne

Ako vam dijete pravi prevelike telefonske račune, preduzmite jednu ili sve od predloženih radnji:

 • Aktivirajte im pripaid opciju računa. Objasnite im da imaju sedmični džeparac u kojem imaju uključen i trošak mobilnog. Većina tinejdžera nema pojma koliko košta poziv ili SMS poruka, pa će se ovako itekako potruditi da saznaju to i racionalizuju trošenje.
 • Objasnite im u kratkim crtama da ako u utorak ostanu bez novca, neće ga imati do vikenda. Ostanite dosljedni u svom stavu bez obzira na njihovo moljenje ili ljutnju. Eventualno im možete dozvoliti ograničenu upotrebu fiksnog telefona.
 • Čak i bez novaca na mobilnom mogu dobijati poruke i pozive i kontaktirati specijalne službe. Popustite li jednom naučićete ih da to mogu učiniti svaki put. Zadržite svoj stav i naučiće vrlo brzo. Objasnite da ako vama ponestane novca prije isteka mjeseca ne možete otići šefu i zatražiti dodatak na platu ili isplatu dijela primanja za sljedeći mjesec.
 • Ako nisu na pripaid opciji, postoji broj koji mogu nazvati i provjeriti koliko su poziva i poruka potrošili. Trebaju znati mjesečni iznos džeparca i pomozite im izračunati koliko je to poruka i poziva dnevno. Pomozite im da to drže pod nadzorom provjeravajući s njima svake sedmice. Ubrzo će to savladati.
 • Ako uprkos svim objašnjenjima i upozorenjima nadalje uporno neuvažavaju količinu džeparca namijenjenu telefoniranju, jednostavno im uzmite mobilni. Ali to im se neće dopasti i da, možda će početi histerisati. Ne obazirite se na to. Vi ste roditelj, vi plaćate račune, a vaše se dijete ponaša neodgovorno i mora naučiti snositi posljedice. Oduzmite mobilni i sakrijte ga, ako treba i na svom radnom mjestu. Prvi put ga uzmite na sedam dana. Ako se situacija ne popravi, sljedeći put zaplijenite na dvije sedmice. Ne zaboravite, tim postupkom učite dijete odgovornosti, ne uskraćujete mu ništa od životne važnosti, bez obzira na to što oni kažu.

Izvor: Žena.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *