Internet koristi preko 90 odsto djece, većina doživljava online nasilje

zasitavimonasilje

U Crnoj Gori internet koristi 91 djece starosti 9 do 17 godina, svako drugo dijete se na internetu ne osjeća bezbjedno, a skoro 70 odsto smatra da zna o internetu više od svojih roditelja, pokazalo je istraživanje sprovedeno tokom maja i juna,  a  po metodologiji koju su razvili Londonske škole ekonomije i političkih nauka i  UNICEF-ova kancelarija za istraživanja – Inoćenti. U najvećem broju doživljavaju vršnjačko nasilje na internetu, a svako drugo dijete se na internetu ne osjeća bezbjedno.

Ključni nalazi istraživanja o internet iskustvima djece i roditelja u Crnoj Gori biće predstavljeni sjutra, kada će predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks najaviti početak nove kampanje protiv nasilja nad djecom Zaustavimo nasilje online.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da svaki peti roditelj informacije i savjete u vezi sa aktivnostima djece na internetu dobija u školi, a svaki drugi bi volio da ih dobija upravo u školi djeteta.

Mlađe generacije ranije počinju da koriste internet u odnosu na stariju djecu pa više od polovine djece starosti 9 do 11 godina, njih 55 odsto počelo je internet da koristi sa 6 do 8 godina, dok je u tim godinama to isto radilo tek svako 13. dijetekoje sada ima 15 do 17 godina.

Djeca najčešće koriste internet za zabavu i druženje na društvenim mrežama, a najmanje za školske zadatke, svako drugo dijete kaže da nikad ne koristi internet u školi, a samo 2  odsto se, kad im se nešto neprijatno desi na internetu, za pomoć obraća nastavnicima.

„Ovi podaci nas podsjećaju da kao društvo imamo odgovornost da učimo djecu da bezbjedno koriste internet. Izazivanje panike po pitanju bezbjednosti djece na internetu neće ih zaštititi niti učiniti društvo bezbjednijim. Budući da mogućnosti i rizici koje internet sa sobom nosi idu ruku pod ruku, cilj našeg društva treba da bude da se izvuče maksimalna korist, a istovremeno na minimum smanji šteta i rizici od korišćenja interneta. Na taj način, pomoći ćemo djeci da odrastu u aktivne, ali i odgovorne, digitalne građane“, kaže Perks.

Istraživanje jasno ukazuje na potrebu da se škola aktivnije uključi u proces izgradje inkluzivnog, digitalnog društva kroz podizanje svijesti i digitalne pismenosti djece, roditelja i nastavnika. Aktivnosti kampanje Zaustavimo nasilje onlajn doprinijeće tom cilju, kao i otvoriti javnu debatu o najboljim načinima da se kroz tekuće reforme omogući svakom djetetu da nauči da bezbjedno i odgovorno koristi internet i aktivno učestvuje u digitalnom društvu 21. vijeka, najavljuju iz UNICEF-a.

Crnogorska kampanja dio je istoimene globalne kampanje UNICEF-a, a sprovodi se u okviru globalne inicijative We Protect, koji je pokrenula Vlada Velike Britanije kako bi se kroz UNICEF-ove programe u 17 zemalja adresirao problem seksualne eskploatacije djece preko interneta.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *