Koliko je i je li opasna Pokemon GO igrica?

Illustration of the augmented reality mobile game "Pokemon Go"The augmented reality mobile game "Pokemon Go" by Nintendo is shown on a smartphone screen in this photo illustration taken in Palm Springs, California U.S. July 11, 2016. REUTERS/Sam Mircovich/IllustrationSAM MIRCOVICH

Pokemoni su opet u modi! Opet ili još? Veća i manja slatka čudovišta zaludjela su svijet devedesetih godina prošlog vijeka.

Ako su vaša djeca  voju pokemaniju uspjeli gurnuti pod tepih i pokekarte su pod dubokim slojem prašine, ovih dana ona bi se mogla ponovno rasplamsati izlaskom igrice za pametne telefone Pokemon GO. Igrica neodoljivo podsjeća na Gameboy iz djetinjstva, ali s modernim dodatkom virtualne stvarnosti. Baš kao što je Ash vadio svoj pokedex i pokelopte tako vi iz džepa povlačite mobilni i kamerom skenirate prostor oko sebe u potrazi za Pokemonima. Jednom kada ga nađete borba se seli u Pokemon arenu. Upravo ta sličnost sa stvarnim životom kod ljudi izaziva znatiželju i blagu zavisnost s pitanjem što će se dogoditi dalje.

Virtuelna ili stvarna opasnost?

Ali, je li sve tako bezopasno kako se čini? Da, igrica se igra na otvorenom i vjerovatno će veći broj djece provoditi sate lijepog vremena napolju umjesto pred televizorom ili računarom. Pitanje je samo kako? Kao da i ovako previše slijepo ne gledamo u  svoje telefone pametnije od nas samih i puštamo život da prolazi pored nas, sada se još dovodimo u opasnost. Strani portali prepuni su upozorenja i ne tako zgodnih situacija u kojima su se igrači našli.

Za početak, povrede. Dok ih “moraš skupiti sve” da bi bio “najveći kao niko do sad” rupe na putevima, saobraćaj i ostale prepreke koje bi inače vidjeli ne nestaju. Isto kao što ne biste prelazili ulicu ili vozili dok pišete poruku nemojte ni juriti za Pokemonom. Istina je da igrica mjeri koliko je neko prešao kilometara i podstiče na fizičku aktivnost, ali prije nego odlučite dovesti sebe i druge u opasnost razmislite još jednom.

S druge strane tu je socijalni aspekt. Da, ovo je društvena igra, ali za sve postoji vrijeme i mjesto. Jeste li čitali o čovjeku koji je pronašao Pokemona dok su njegovu ženu pripremali za carski rez? Isto kao i na generalno internetu pazite s kim komunicirate vi ili vaše dijete. Nemaju svi prijateljske namjere.

Dok lutate nepoznatim ulicama čuvajte se pljačkaša. Nemali broj pljački je prijavljen u malim mračnim američkim ulicama, kao i veliki broj izgubljene djece kojima se baterija na mobilnom ispraznila u toku šetnje.

Jedan pokemon majstor iz SAD-a tako je vozeći automobil primijetio pokemona što ne bi bio veliki problem da nije zakočio na autoputu kako bi ga uhvatio. Sudar je bio neizbježan, ali srećom niko nije stradao.

Da, Pokemon GO, kao i sve drugo na ovome svijetu, ima dvije strane medalje. Niti jedna zavisnost nije dobra, bile to cigarete, alkohol ili nešto treće. Nije igrica ta koja je opasna, neodgovorno ljudsko ponašanje jeste. Koristite zdrav razum makar zbog toga ne ulovili Pikachua ili dva.

Kako funkcioniše Pokemon Go igrica?

Vaš smartphone preko GPS uređaja projektuje okolinu i hvata vaše korake, a avantura počinje hvatanjem pokemona koji se nalaze oko vas i fizički morate doći do mjesta na kojem je projektovan.

To znači da se pokemon može na vašem telefonu pojaviti pored kontejnera, prodavnice, ili kipa, a vi morate otići tamo da biste ga uhvatili.

Kada dođete na mjesto gdje se nalazi, morate usmjeriti telefon ka njemu i precizno baciti poke-loptu kako biste ulovili pokemona.

Cilj je skupiti sve, a naravno možete se i boriti u dvoranama koje su obično na trgovima ili nekim drugim istaknutim mjestima u gradu, a borite se naravno protiv drugog igrača.

Kako je igrati u Crnoj Gori

Iako nije još uvijek zvanično dostupna za Crnu Goru, postoji jednostavan način da je instalirate.

Prvo što vam je potrebno je naravno instalacija igre. Na sajtu APK Mirror se nalazi .apk instalacioni fajl za igru koji je oko 58MB.

Instalaciju igre možete naći i na drugim mjestima, ali je APK Mirror najsigurniji.

Prije nego što instalirate igru na telefonu/tabletu morate da omogućite instaliranje aplikacija sa izvora koji nisu Play Store. U podešavanjima (settings) telefona nađite stavku Security a u okviru nje ”Unknown sources”, štrikirajte opciju. Ovo možete vratiti na prethodno podešavanje posle instalacije Pokemon GO.

Kada se igra preuzela dobićete notifikaciju. Prevucite od gornje ivice ekrana na dolje da biste vidjeli sve notifikacije i pritisnite na onu sa obavještenjem o preuzetom fajlu. Potvrdite instalaciju i onda ćete moći da zaigrate Pokemon GO.

Da biste igrali morate ispunjavati ove tehničke uslove:

-minimum Android 4.4 (KitKat) verzija operativnog sistema (igra ne radi na Intel procesorima)

-rezolucija ekrana HD 1280×720

-Wi-fi, 3G ili 4G Internet konekcija

-GPS i uključen Location services.

Izvori: Ordinacija.hr; Vijesti

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *