Beranski osnovci trijumfovali na #SurfujPametno međuškolskom takmičenju

surfuj_pametno_4

Na velikom međuškolskom takmičenju u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore u Podgorici, u okviru inicijative #SurfujPametno, najviše znanja pokazali su učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Berana. Drugo mjesto osvojio je tim OŠ “Braća Labudović“ iz Nikšića, a treće ekipa OŠ “Vuk Karadžić“ iz Podgorice.

Timovi učenika šestog i sedmog razreda koji su u školama ostvarili najbolji rezultat na kvizu o bezbjednom internetu u subotu su se takmičili za prva tri mjesta, a nagradu za poseban doprinos projektu i razvoju informacionog društva u Crnoj Gori dobila je OŠ “Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja.

surfuj_pametno_3Kako je kazao potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović, resor od samog počekta učestvuje u projektu.

“Činjenica da je preko 20.000 osnovaca prošlo izuzetno korisnu obuku o tome kako koristiti interent i društvene mreže, kako surfovati pametno i izbjegavati opasne i nepoželjne sadržaje, govori o tome da je ovaj projekat opravdao svoju funkciju“ poručio je on, dodajući da je namjera cijele društvene zajednice da djecu zaštiti od opasnosti na internetu.

surfuj_pametno_1Prema riječima ministra prosvjete Predraga Boškovića, važno je stalno opominjati na izazove u korišćenju elektronskih komunikacija, dinamične oblasti koja se ubrzano razvija.

“Uloga Ministarstva prosvjete i zaposlenih u prosvjeti jeste upravo da ukažu na opasnosti na koje možemo naići upotrebom elektronskih komunikacija, zato sam siguran da je u proteklih pet godina na najbolji način mladima ukazano kako da bezbjedno koriste internet. Nastavićemo aktivnosti na ovom polju kako bismo i novim generacijama skrenuli pažnju na potencijalne opasnosti“, rekao je on.

Generalna direktorka Telenora Crna Gora Sandra Štajner istakla je da se, tokom pet godina, u inicijativu #SurfujPametno postepeno uključivao sve veći broj djece iz 150 crnogorskih osnovnih škola.

surfuj_pametno_2Inicijativa je dio strateškog cilja kompanije Telenor da, uz pomoć interneta, poveže sve ljude, ali i da omogući njegovu bezbjednu upotrebu. Djeca su posebno u centru naše pažnje, zato u Telenoru koristimo svaku priliku da izgradimo sigurnu digitalnu budućnost i podignemo svijest učenika, nastavnika i roditelja o tome kako internet može donijeti najviše koristi. Trudimo se da stvorimo online svijet u kojem će se djeca  osjećati sigurno i koji će moći bezbrižno da istražuju”, zaključila je ona.

Nagrade finalistima i njihovim školama obezbijedili su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo prosvjete i Telenor fondacija, a današnjem događaju prisustvovalo je oko 600 djece.

Izvor: CDM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *