Završene radionice #Surfuj pametno, osnovce čeka takmičenje I Genius

surfuj

Ovogodišnja edukacija djece o bezbjednoj upotrebi interneta završena je kroz inicijativu #Surfuj pametno, a uspješan završetak pete godine najprepoznatljivijeg projekta o bezbjednosti djece na internetu u Crnoj Gori biće obilježen 28. maja u Podgorici, velikim međuškolskim takmičenjem I Genius.

Telenor fondacija, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo prosvjete, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Teatar mladih, kroz interaktivne radionice realizovane u 17 gradova i 39 osnovnih škola, ove godine edukovali su preko 5.000 osnovaca, a i za roditelje će biti pripremljene brošure o bezbjednosti na internetu.

Menadžerka Telenor fondacije Nataša Đurđić istakla je da je sve brži razvoj digitalnog društva učinio da djeca počinju vrlo brzo da koriste nove tehnologije i internet.

“Kroz inicijativu #Surfuj pametno trudimo se da djeci predstavimo kako da pravilno i bezbjedno koriste sve prednosti interneta. Zajedno sa partnerima, nastavnicima i roditeljima stvaramo bezbjedno okruženje za najmlađe koji će svoja znanja moći da podijele sa vršnjacima”, rekla je Đurđić.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije od samog početka prepoznalo je bezbjednost na internetu kao važnu temu kojoj treba posvetiti sve veću pažnju, te dalo punu podršku realizaciji tog projekta.

“Djeca, kao najveći korisnici Interneta, predstavljaju potencijalno najranjiviju društvenu grupu u pogledu sajber rizika i sasvim je prirodno što je njihova sigurnost u virtuelnoj sredini jedan od naših prioriteta. Sigurna sam da ćemo i u periodu koji je pred nama na kvalitetan način ukazati našoj javnosti, a posebno mladima, na sve benefite modernih tehnologija, naročito interneta, ali i na moguće načine njegove zloupotrebe”, rekla je portparolka Ministarstva Emina Kalač.

U Ministarstvu prosvjete kažu da je bezbjedno korišćenje interneta tema kojoj se u obrazovnom sistemu poklanja posebna pažnja.

“Ministarstvo prosvjete, kroz projekat Surfuj pametno, sa partnerima radi na podizanju svijesti učenika, roditelja i nastavnika o značaju sigurnog i bezbjednog korišćenja novih tehnologija sa aspekta komunikacija, budući da digitalne tehnologije nose sa sobom rizik za sve korisnike, a posebno djecu i mlade”, rekla je portparolka Ministarstva prosvjete Marija Jovović.

Ona je istakla da će ta institucija nastaviti nizom planskih aktivnosti da podržava i unapređuje bezbjednost djece i mladih u internet svijetu.

Kroz inicijativu #Surfuj pametno započetu 2012. godine edukovano je preko 20.000 učenika šestog i sedmog razreda koji su učili o pravilima ponašanja na internetu i društvenim mrežama, zaštiti ličnih podataka i bezbjednom surfovanju.

Izvor: CDM

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *