Roditeljske aplikacije za nadzor djece na internetu i pametnim uređajima

net

Koliko puta se dogodilo da vam djeca zaokupljena igrom i zabavom na tabletima i pametnim telefonima zaborave na dužnosti i zadatke? Možete li uopštee kontrolisati njihova interesovanja i aktivnosti na digitalnim uređajima koji su, budimo iskreni, postali neizostavni dio njihovih i naših života?

Srećom, na tržištu se već neko vrijeme nalazi čitav niz jednostavnih aplikacija, čija instalacija omogućava roditeljima pristup i kontrolu aktivnosti njihove djece na tabletima i pametnim telefonima.

Igre, gledanje filmova, slušanje muzike, obično “surfovanje” internetom, ali i izbjegavanje svih vrsta neprikladnih sadržaja, više neće skretati pažnju s učenja, vježbanja, koncentracije tokom nastave ili zajedničkog porodičnog ručka. Vremena i trendovi se mijenjanju, a želite li i dalje da uspješno učite svoju djecu poštovanju i odgovornostima, dužni ste da im se prilagodite.

Pogledajte opis nekoliko aplikacija za roditelje kojima ćete dječju pažnju s malih ekrana daleko lakše usmjeriti na njihove svakodnevne obveze i u trenucima kada nisu u vašoj blizini.

Dinner Time Plus (za Android i iOS)

Ovom vrlo jednostavnom aplikacijom roditelj sa svojeg pametnog telefona može podsjetiti svoje dijete da je vrijeme za odmor ili učenje, odlazak na spavanje ili zajednički ručak i večeru. U postavljeno vrijeme aplikacija na djetetovom telefonu blokira njegovu dotadašnju aktivnost i upozorava ga da je, na primjer, vrijeme za spavanje.

Dinner Time Plus aplikacija nudi roditeljima i čitav niz drugih mogućnosti, od postavljanja rokova za korištenje pojedine aplikacije i cijelog pametnog telefona ili tableta, preko prikaza što trenutno vaše dijete radi na svom uređaju do blokiranja pojedinih aplikacija u određeno vrijeme, na primjer, u vrijeme trajanja nastave.

Mobicip (za Android, iOS, Mac i Windows)

Mobicip aplikacija jednako je učinkovita na pametnim telefonima, kao i na deskotop i laptop računarima. Ova aplikacija omogućava roditeljima praćenje istorije pregledavanja internet sadržaja, kao i korištenje različitih programa. Ukoliko je potrebno Mobicipom možete odrediti vremenska ograničenja korištenja pojedinog sadržaja, kao i blokirati neprimjereni sadržaj za vaše dijete.

Funkcionisanje aplikacije osmišljeno je kroz definisanje filtera, odnosno tri moguća nivoa filtriranja, strogo, umjereno i zrelo, koji djeci određuju način pristupa internetu, kao i količinu i dostupnost određenog sadržaja.

, Image: 213570437, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

Mama Bear (za Android i iOS)

Mama Bear nudi razne usluge i čitav niz nivoa nadzora i zaštite vaše djece. Ovom aplikacijom možete pratiti njihov sadržaj i aktivnosti na društvenim mrežama, ali i čitati sve dolazne i odlazne tekstualne poruke.

Mama Bear aplikacija može vam u svakom trenutku otkriti i gdje vam se nalazi dijete, zahvaljujući usluzi lociranja u prostoru. Jedna od velikih prednosti ove aplikacije u odnosu na slične koje se nalaze na tržištu, je mogućnost da preko nje zaštitite dijete na putu.

Naime, ukoliko se dijete nalazi u pokretu, automobilu ili autobusu, Mama Bear registruje brzinu kretanja, i alarmira vas ukoliko je ta brzina iznad dozvoljene.

Screen Time (za Android, iOS i Windows)

Screen Time omogućava svakom roditelju da sa svog pametnog telefona određuju količinu vremena koje će njihova djeca provoditi zaokupljena različitim aplikacijama. Preko Screen Timea lako se određuju lista onih aplikacija koje će djeci uvijek biti na raspolaganju, ali i lista onih čija će upotreba biti ograničena, posebno u vremenu dok su na nastavi ili se spremaju na spavanje.

Koristeći Screen Time roditelji mogu privremeno zaustaviti određenu aplikaciju ili je u potpunosti blokirati, provjeriti koje aplikacije su djeca preuzela na svoje uređaje i odobriti ih prije nego što se pokrene njihova instalacija. Praktičnost aplikacije je u tome što se preko jednog računa može kontrolisati neograničeni broj uređaja.

My Mobile Watchdog (za Android i iOS)

Sigurnost djece u stvarnom i virtualnom svijetu prioritet je svakom odgovornom roditelju. Još jedna aplikacija koja roditeljima omogućava nadzor djece je My Mobile Watchdog. Ovu aplikaciju odlikuje jednostavno interfejs s kojeg se bira vrsta nadzora.

A putem My Mobile Watchdoga dobijate brzi pristup tekstualnim porukama, kontaktima, zapisima poziva, možete ograničiti pristup aplikacijama i internet stranicama, geo-lokator u svakom trenutku otkriva gdje vam se nalazi dijete i još mnogo toga.

Pumpic (za Android i iOS)

Pumpic je takođe aplikacija koja pruža čitavi niz mogućnosti nadzora djece u vremenu koje provode uz tablet ili pametni telefon. Aplikacija bilježi sve dolazne i odlazne pozive, isto kao i poruke, ali i on-line razgovore pute Facebooka, Whatsappa, Vibera ili Skypea.

Putem Pumpica možete imati uvid u preuzete datoteke, čak i snimljene fotografije i video materijale. Vlasnici iOS sistema imaju na raspolaganju i jednu novost, a to je praćenje dijela sadržaja koji je pohranjen i objavljen na popularnom iCloudu.

Net Nanny (za Android, iOS, Windows i Mac)

Net Nanny korisnicima nudi tri osnovne karakteristike aplikacija za roditelje: definisanje filtriranja, nadzor nad aplikacijama i socijalnim sadržajem i kontrolu provođenja vremena na aplikacijama ili samom uređaju.

Ono što ovu aplikaciju čini drugačijom od sličnih koje se nude na tržištu je učinkovit filter za odstranjivanje vulgarnih i uvredljivih sadržaja. I dok neke aplikacije blokiraju čitavu stranicu na kojoj se mogu naći vulgarni i uvredljivi komentari, Net Nanny ne ograničava pristup takvim stranicama, ali uspješno ograničava vidljivost komentara vašoj djeci.

K9 Web Protection (za Android, iOS, Mac i Windows)

Ova aplikacija u potpunosti je besplatna, ali to ne znači da pruža manje mogućnosti od sličnih komercijalnih servisa. K9 Web Protection nudi mogućnost blokiranja internet sadržaja po čak 70 različitih kategorija, koje uključuju sav neprimjereni sadržaja poput pornografije, kladionica i kockarnica, stranica koje promovišu nasilje, rasizam ili šire govor mržnje.

Korisnicama takođe nudi kreiranje sigurnih lista sa sadržajem kojem je moguće uvijek pristupiti, kao i onih kojima je pristup trajno zabranjen, u realnom vremenu kreira popis sadržaja kojem se pristupa na internetu… K9 Web Protection koristi Blue Coat, jedan od najkvalitetnijih sistema zaštite na internetu od prijetnji svih vrsta.

Mobile Fence (za Android)

Mobile Fence još je jedna aplikacija čija će vam instalacija umanjiti brigu za vrijeme dok se vaša djeca zabavljaju sadržajima na pametnim telefonima. Upotreba ove aplikacije omogućava vam da odredite dnevni i sedmični plan korištenja pametnih telefona, odnosno, unaprijed možete programirati koji sadržaji i u kojem trajanju će biti dostupni vašoj djeci.

Tu je i izuzetno moćan alat za prepoznavanje neprikladnih internet sadržaja koji budu blokirani, baš kao i nepogodne aplikacije. Pomoću Mobile Fencea i njegovog geo-lokatora u svakom trenutku možete vidjeti gdje vam se nalazi dijete.

Ovu aplikaciju koriste i škole na svojim tabletima za potrebe blokiranja pristupa sadržajima i internet stranicama koje nisu u službi nastavnih programa, ali i firme koje svoje zaposlene žele da odvrate od korištenja zabavnih sadržaja na radnom mjestu.

Izvor: roditelji.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *