Kiddle – sigurno pretraživanje za najmlađe internet korisnike

komp

Internet je postao jedan od najčešće korišćenih izvora kada je riječ o potrazi za odgovorima na sva moguća pitanja. U današnje vrijeme djeca dolaze do potrebnih informacija unošenjem ključnih riječi u Google polje za pretraživanje na svom telefonu ili kompjuteru. Takva opcija mnogo je jednostavnija od odlaska u obližnju biblioteku ili otvaranja velikih enciklopedija kako bi pronašli definiciju za određeni pojam. Ipak, ona ujedno sa sobom nosi i opasnost da mališani otkriju sadržaje koji nisu prikladni za njihov uzrast.

Po kom sistemu funkcioniše internet pretraživač za djecu?

Poznato je da raniji web pretraživači nisu išli na ruku roditeljima u želji da zaštite bezbjednost svoje djece na internetu. Kiddle, internet pretraživač zasnovan na Google sigurnom pretraživanju, pokrenut je kako bi tu želju sproveo u djelo. Njegovi dizajneri odlučili su se za interfejs koji u mnogo čemu podsjeća na onaj koji koristi Google, kako se kod djece ne bi probudila sumnja zbog drugačijeg pretraživača od onog koji koriste njihovi roditelji ili starija braća i sestre. Najveća razlika je u tome što je bijela pozadina na Google početnoj stranici obogaćena sa par stvarčica koje su osmišljene sa ciljem da pretraživanje učine što interesantnijim najmlađim internet korisnicima: prikazuje se šarena slika svemira sa simpatičnim vanzemaljskim robotom ispred polja za pretragu.

Kiddle funkcioniše po istom principu kao ostali web pretraživači. Djeca u polje za pretragu unose ključnu riječ i Kiddle prikazuje listu linkova sa vijestima, slikama i video-klipovima koji odgovaraju zahtjevu pretraživanja. Prema istraživanju koje je sproveo Tech Times, Kiddle razvrstava rezultate pretrage na tri kategorije: prva tri rezultata rezervisana su za čiste i sigurne linkove koje ručno biraju i kontrolišu Kiddle urednici, sledeća četiri mjesta zauzimaju sadržaji koji su napisani jednostavno kako bi bili razumljivi djeci, a nakon toga slijede uobičajeni rezultati Google sigurne pretrage. Kao da je neko zamahnuo čarobnim štapićem, neprikladni sadržaji uopšte se ne pojavljuju na stranici.

Zaštita privatnosti djece, neodgovarajuće pretrage i poznate ličnosti

Kada je riječ o zaštiti podataka, za razliku od Google, Kiddle garantuje da se stari logovi svaki dan automatski brišu, kao i da pretraživač ne čuva niti prikuplja bilo kakve lične informacije o korisnicima. Ukoliko djeca sama traže neprikladne sadržaje, Kiddle će signalizirati takvu pretragu prikazivanjem ljutitog robota i zatražiti drugu ključnu riječ za pretraživanje. Tako će roditelji konačno moći da odahnu posebno imajući u vidu mališane koji uživaju da pretražuju internet ili one koji imajuneodgovarajuće pretrage samo zato što ih interesuje kakve informacije tako mogu da pronađu. Roditelji takođe mogu da koriste opciju da unaprijed unesu određene ključne riječi koje bi trebalo blokirati ako one već nisu onemogućene. Ipak, Kiddle  ne štiti samo djecu dok traže potrebne informacije za domaće zadatke. On takođe pokriva i pretrage o poznatim ličnostima. Neprikladno ponašanje, eksplicitni muzički spotovi ili fotografije neumesne za djecu se filtriraju. Na primjer, ukoliko dijete pretražuje nekadašnju Diznijevu zvijezdu Selenu Gomez, njen najnoviji spot biće blokiran, kao i pojavljivanje u filmu za osobe starije od 16 godina „Spring Breakers“ zajedno sa tekstovima o kontroverznom odnosu sa bivšim dečkom Džastinom Biberom.

Granice zaštite

Ipak, kako se navodi u članku koji je objavio BBC, mediji su nedavno kritikovali Kiddle zbog činjenice da još postoje određeni nedostaci pretraživanju, kao što je blokiranje sadržaja o glumici Pameli Anderson, ali ne i filma „Pedeset nijansi – Siva“. Riječi koje je takođe doskora pretraživač blokirao uključuju pridjeve gejevski i lezbijski. Ovakva odluka izazvala je proteste grupe LGBT aktivista koji tvrde kako bi Kiddle trebao da omogući djeci da čitaju o ovakvim odrednicama u kontekstu koji je prikladan za njih umjesto da im o tome ne pruža nikakve informacije, rizikujući tako da se mališani okrenu alternativnim pretraživačima i naiđu na neprikladne sadržaje.

U digitalnom dobu na internetu vrebaju mnoge opasnosti koje zahtijevaju nadzor i kontrolu roditelja bez obzira na to koliko povjerenja imaju u svoju djecu. Roditelji bi trebalo da znaju da Kiddle ne može da obezbijedi stopostopnu zaštitu djece od neprikladnih sadržaja. Iz tog razloga pažnja treba da se obrati i na istoriju pretraga na telefonu i tabletu najmlađih. S obzirom na to da mehanizmi kontrole imaju ograničen obim djelovanja, možda ne bi bilo loše da se redovno razgovara sa djecom na način koji odgovara njihovom uzrastu, kako bi shvatili zašto je važno da odgovorno koriste internet. Osim toga, jednom kada djeca prevaziđu potrebu da kucaju „pogrešne“ riječi, fokusiraće svoju pretragu na stvari koje ih zaista interesuju. A kada se to desi, Kiddle će biti tu da ih podrži.

Izvor: Novak Đoković Fondacija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *