Sjutra otvaranje laboratorije inovacija za mlade Kreaktivator

kreatktivator

U Podgorici će sjutra biti otvorena laboratorija inovacija za mlade Kreaktivator, u Eko zgradi Ujedinjenih nacija. Kreaktivator je dio šireg Programa Ujedinjenih nacija za osnaživanje mladih, pod nazivom Kreaktivacija, koji ima za cilj da doprinese kreiranju okruženja koje će osnažiti i motivisati mlade ljude da koriste postojeće i stvaraju nove prilike kako za lični, tako i za rast i razvoj cjelokupnog društva.

UNICEF je 2010. godine pokrenuo globalnu mrežu laboratorija za inovacije (Innovation Labs), prepoznajući da je za najbolju primjenu inovativnih rješenja potrebno duboko razumijevanje svih slojeva društva.

Laboratorija inovacija za mlade u Crnoj Gori, pod nazivom Kreaktivator, šesta je laboratorija te vrste u svijetu. Njen cilj je da prepozna i podrži mlade ljude i adolescente koji se suočavaju sa izazovima u lokalnoj zajednici i žele da ih riješe kroz inovativne ideje uz korišćenje dostupnih tehnologija.

Kroz novi model partnerstva, mladi se povezuju sa vladinim institucijama, privatnim sektorom, nevladinim organizacijama i civilnim društvom, kako bi zajedničkim snagama doprinijeli kreiranju rješenja za izazove sa kojima se suočavaju. Istraživanja i praksa su pokazali da takav pristup obezbjeđuje trajna rješenja koja su lakše prihvaćena od strane zajednice, jer su prepoznata kao relevantna.

Laboratorija inovacija za mlade Kreaktivator pokrenuta je od strane UNICEF-a i implementirana u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete, Upravom za mlade i sport i NVO Digitalizuj.me, uz finansijsku podršku ING.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *