10 sajnih edukativnih aplikacija za djecu

aplikacije

Djeca danas dolaze u dodir sa tabletima i mobilnim telefonima već u najranijem uzrastu. Tako mali i radoznali brzo nauče da ih otključaju i na njima pronađu razne stvari po kojima bi klikali. Najbolji način da kanališete njihovu radoznalost i istraživački duh jeste da na svoj telefon ili tablet instalirate aplikacije koje su primjerene uzrastu i interesovanjima vaših mališana. Ako iz tih aplikacija mogu nešto i da nauče, onda igranje igrica uopšte ne mora da bude loše.

Ovo je deset aplikacija koje su zabavne, edukativne, interesantne i prilagođene za djecu od najranijeg do predškolskog uzrasta:

1. Peg + Cat Big Gig

Vaše dijete zapravo neće ni znati da uči matematiku dok se bude zabavljalo igrajući i pjevajući sa djevojčicom Peg i macom. Uz ove interesantne likove mališani će naučiti da prepoznaju brojeve, broje unaprijed i unazad od 1 do 100 i rješavaju mozgalice „nastavi matematički niz“. Djeca će biti nagrađena posebno muzičkom tačkom koju će Peg i maca izvesti samo za njih.

2. Monkey Preschool Lunchbox

Zainteresujte svog predškolca da nauči slova, boje, oblike, da broji i prepozna različite šeme. Cilj igrice, kroz šest različitih aktivnosti, jeste spakovati voće u majmunovu kutijicu za ručak. Vaše dijete će se zabavljati pomažući majmunu da prebroji voće, upari kartice sa slikom voća i složi slagalice. Kada mališani ostvare niz od nekoliko pobjeda, kao nagradu dobijaju stiker sa likom iz crtanog filma po svom izboru koji mogu da postave na svoju personalizovanu virtuelnu tablu.

3. A Parcel of Courage

Mnoge interaktivne aktivnosti u okviru interesantne priče u kojoj članovi porodice pomažu svojoj baki da se oslobodi straha od letjenja osmišljene su kako bi se pomoglo djeci da kroz pričanje priče bolje razumiju njen sadržaj i unaprijede: snalaženje u prostoru, radnu memoriju, koordinaciju oko–ruka, vještine slušanja, praćenja toka radnje i rješavanja problema.

4. AlphaTots Alphabet

„A“ je slovo za akciju u ovoj zabavnoj aplikaciji koja koristi 26 glagola kako bi pomogla najmlađima da nauče azbuku. Bilo da „sklapaju“ robota, „traže“ zakopano blago ili „napadaju“ vanzemaljski svemirski brod, djeca će naučiti da prepoznaju slova i različite zvukove. Aplikacija sadrži slagalice, mini-igrice i pjesmice o slovima, koje uz interaktivni pristup podstiču mališane da sami izrecituju azbuku.

5. LEGO® App4+

Djeca mogu da naprave svoje vozilo od različitih lego kockica i lete sa njim ili voze ga po neravnom terenu, sakupljajući usput novčiće. Sakupljanjem dovoljnog broja novčića, otključavaju se novi djelovi i oprema za vozilo. LEGO App4+ aplikacija namijenjena je ciljnoj grupi od četiri do sedam godina i pomaže djeci da razviju maštu i unaprijede svoje graditeljske sposobnosti.

6. Hoopa City

Aplikacija predstavlja Hoopa – nilskog konja kome je potrebna pomoć da sagradi grad. Hoopa City je osmišljen za djecu predškolskog uzrasta koja kombinujući različite elemente kao što su srce, list, cigla i voda mogu da naprave kuće, ulice i dvorišta. U ovoj interaktivnoj igri uloga, djeca koristeći svoju maštu unapređuju vještine rješavanja problema.

7. Alphabet Flashcards

Uz Alphabet Flashcards aplikaciju učenje abedece postaje lako i zabavno. Igrica podstiče razvoj dječjeg pamćenja i vještinu slušanja. Djeca će naučiti kako se koje slovo izgovara i moći će da ga povežu sa predmetom koji počinje na to slovo, na primer: J kao jabuka.

8. Preschool Arcade

Vaša djeca će misliti kao da se šetaju kroz zabavni park sa fliperima dok uživaju uz četiri igrice: ABC Invasion, Pinball 123, Claw-Crane Matching, i Whack-a-Mole u okviru ove aplikacije. Animacija i zvučni efekti iz stvarnog života prikovaće vašu djecu za ekran dok uče da prepoznaju mala i velika slova, broje i unaprjeđuju svoje kognitivne sposobnosti.

9. Sago Mini Road Trip

Izborom između šest destinacija, aplikacija omogućava djeci da uživaju na putovanju koje su izabrali počevši od pakovanja kofera, prevoznog sredstva i zaustavljanja na putu kako bi natočili gorivo ili oprali vozilo. Igrica je namijenjena djeci uzrasta od dvije do četiri godine i unaprjeđuje njihove kreativne vještine.

10. The Monster at the End of This Book

Ukoliko vaše dijete obožava Sezam ulicu, ovo interaktivno reizdanje klasične slikovnice iz 1970. godine prosto će ga oduševiti. Na svakoj od 12 stranica knjige mališane očekuje mnoštvo različitih avantura. Groverov glas upozorava djecu da ne okreću stranicu, kako bi ostala što dalje od čudovišta koje se nalazi na kraju knjige. Aplikacija je prepuna praktičnih zadataka. Tako se od djece traži da odvežu užad, dodirnu čvor kako bi ga razmrsila, i golicaju Grovera klikom na njegovu sličicu. Takođe, ukoliko se vaše dijete muči sa strahovima i anksioznošću, ova aplikaciju pruža savršeno rješenje da počnete sa njim da razgovarate o emocijama i čudovištima koja se kriju ispod njegovog kreveta.

Učenje kroz igru

Digitalne igrice na tabletima i mobilnim telefonima kao da su pravljenje baš po mjeri mališana: lako se koriste jednostavnim tapkanjem prstom po ekranu uz mnoštvo živopisnih boja, interesantnih likova i maštovitu animaciju koja čak i veoma maloj djeci mogu dugo da održe pažnju. Ipak, svakako nije poželjno da najmlađi provode previše vremena uz ovakve aplikacije. Američka akademija za pedijatriju preporučuje da roditelji treba da ograniče vrijeme koje njihova djeca provode ispred ekrana na jedan do dva sata dnevno, kao i da ih više podstaknu da se igraju i uživaju u raznim aktivnostima na otvorenom.

Akademija takođe savjetuje da se djeci omogući dovoljno vremena tokom dana za slobodnu igru. Osim toga, potrebno je da se roditelji uvjere da je mališanima zabavno dok koriste aplikacije, zbog mogućnosti da dođe do prezasićenja i gubljenja interesovanja za određenu aktivnost kada su duže vremena izloženi prevelikom broju informacija. Na taj način edukativne aplikacije mogu da ispune svoj cillj – da najmlađim korisnicima pruže priliku da uče kroz igru i razonodu.

Izvor: Fondacija Novak Đoković

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *