Nastavlja se incijativa #SurfujPametno

surfuj

Incijativa #SurfujPametno nastavljena je ovih dana, petu godinu zaredom, a kao i do sada edukovaće djecu u osnovnim školama širom Crne Gore o bezbjednoj upotrebi interneta putem interaktivnih radionica. Učenici šestog i sedmog razreda upoznavaće mehanizme zaštite od opasnosti na internetu, a radionice su prilagođene njihovom znanju i navikama.

Ovogodišnje radionice biće realizovane u 17 gradova i 39 osnovnih škola za preko 5000 djece.

Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Telenor fondacija, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Teatar Mladih, kao partneri u inicijativi, su zadovoljni sto što će do kraja školske godine dobiti još jednu generaciju učenika koji će stečena znanja primjenjivati i prenositi članovima porodice i prijateljima.

Internet pruža mogućnost djeci da uče na zabavan i zanimljiv način, ali Ministarstvo prosvjete upozorava da nepravilno korišćenje tehnologija i interneta može predstavljati rizik.

„U saradnji sa partnerima petu godinu realizujemo projekat #SurfujPametno sa ciljem povećanja svijesti, i unapređenja edukacije naših učenika, roditelja i nastavnika o bezbjednosti na internetu. Zajednički moramo stvoriti ambijent koji će našim učenicima omogućiti da bezbjedno koriste internet i sve prednosti koje ovaj način komunikacije i izvor informacija omogućava”, saopšteno je iz Ministarstva.

Marija Jovović, PR menadžer Ministarstva prosvjete je najavila da će to Ministarstvo putem ovakvih i sličnih projekata raditi ne samo na edukaciji učenika, već i nastavnika koji treba da kroz svoj rad informišu učenike o tome kako da sigurno koriste internet.

Prema riječima Tamare Popović iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, projekat #SurfujPametno je od velikog značaja za razvoj sigurnog i otvorenog informacionog društva u Crnoj Gori.

,,Sigurni smo da ćemo realizacijom projektnih aktivnosti pokazati da smo na dobrom zajedničkom putu i da će poruka o bezbjednom korišćenju interneta stići do još većeg broja djece nego prethodnih godina“, istakla je Popović.

Radionice će biti nastavljene do kraja maja, kada će se osnovci okupiti na velikom završnom događaju u Podgorici, kojim će biti obilježen uspješan završetak pete godine najprepoznatljivijeg projekta o bezbjednosti djece na internetu u Crnoj Gori.

#SurfujPametno inicijativa je od 2012. godine do danas, u 20 opština i kroz 490 interaktivnih radionica, u kontinuitetu edukovala 14.200 osnovaca koji su učili o pravilima ponašanja na Internetu i društvenim mrežama, zaštiti ličnih podataka i bezbjednom surfovanju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *