Skrinejdžersi i podizanje djece u digitalnom dobu

U novom provokativnom dokumentarcu Skrinejdžersi dvanaestogodišnja Tesa pokušava da ubijedi majku da joj kupi pametni telefon nakon što je njen telefon na preklop prestao da radi.

Scena koja se odigrava u kuhinji je poznata roditeljima širom svijeta. Tesa lobira da dobije pametni telefon, a njena majka dr Dilejn Ruston (producent, reditelj filma) traži od nje da objasni zašto bi trebala da ga ima.

Tesa: Svi moji prijatelji ga imaju, a ja ne.
Delani: Da li razumiješ moj stav?
Tesa: Ne želiš da se navučem i da budem opsjednuta tehnologijom u ranom uzrastu. (Napomena: Ova rečenica je izrečena sa uobičajenim tinejdžerskim podsmjehom, kao da je mogućnost da se Tesa navuče na digitalne uređaje besmislena.)
Mama: Kako ćeš me ubijediti da ti dozvolim da nabaviš pametni telefon?
Tesa ostavlja majčin pametni telefon, koji koristi da se dopisuje sa prijateljima, i odgovara:
Svi moji prijatelji ga imaju. Čini da se osećam bolje povezanom sa njima. i neću da budem…(staje da pogleda notifikaciju koja je stigla na majčin telefon, potpuno izgubivši tok misli.) Čekaj, šta je bilo pitanje?

Mora se priznati, Tesa se nasmijala prepoznavši da je upravo dokazala majčinu zabrinutost da kada je pametni telefon prisutan interakcija sa osobom ispred vas postaje manje bitna ako zvuk najavi da se nešto novo desilo.

U filmu Skrinejdžersi, Nikolas Kar, autor Plićaka, priča o hemikalijama zaduženim za osjećaj zadovoljstva koje se oslobađaju u mozgu kada tražimo ili nađemo informaciju. Pametni telefon koji nosimo unokolo sa sobom u suštini postaje kanal za te hemikalije jer stalno donosi nešto novo.

Skrinejdžersi je važan film, a pomaganje djeci da nauče da se kreću kroz svijet tehnologije na način koji im omogućava da uživaju u njoj bez bojazni da će ih progutati je važna tema. Mladi prosječno provode više od 6 sati dnevno za ekranom, ne uključujući vrijeme za kompjuterom koje provode u školi ili dok rade domaći. Istraživački centar Pew navodi da 75% tinejdžera uzrasta od 13 do 17 godina ima pametne telefone, a 24% kaže da “skoro neprestano” koriste pametne telefone.

Kao roditelji trebamo da se edukujemo o tome kako da integrišemo tehnologiju u naše domove ne dozvoljavajući joj da preuzme kontrolu. U tom smislu Kar je napravio besplatnu online seriju Roditeljstvo u Digitalnom Dobu sa širokim spektrom stručnjaka iz ove oblasti koja je otvorena za sve, sa govornicima kao što su dr Den Sigel, Bajron Kejti, Rosalind Vajsmen, Alanis Moriset i mnogi drugi.

Ekrani su tu i tu će i ostati, i pružaju beskrajni niz korisnih stvari: povezivanje sa voljenima koji su daleko, priliku da naučimo bukvalno sve što želimo, šansu da ostanemo u toku sa našim prijateljima i mnogo više. Ali roditelji trebaju da uspostave jasne smjernice, tako da odnos njihove djece sa uređajima ne preuzme njihove živote ili sabotira njihovu sposobnost za ljudske interakcije i empatiju.

U jednom trenutku u filmu Tesa i njena majka razgovaraju o telefonima. Majka pita: “Šta bi radila sa njim da imaš pametni telefon sada?”

“Bilo bi super, i mogla bih da izgledam zauzeto u nezgodnim situacijama.”

Treba da pomognemo našoj djeci da nauče da se izbore sa nezgodnim situacijama bez osjećaja da moraju da pobjegnu ili da se trude da izgledaju zauzeto. Našoj djeci treba naša pomoć da nauče da koriste tehnologiju, a da je ne koriste da bi pobjegli od teških momenata u životu.

Roditelji, postavite granice. Razgovarajte sa svojom djecom o njihovim digitalnim životima. Edukujte sebe o uticaju vremena pred ekranima na razvoj mozga. Učestvujte zajedno sa djecom u igrama i kreativnim aktivnostima koje ne uključuju baterije ili punjač.

Izvor: Huffington post
Izvor: Dragana Stanković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *