Napravite digitalnu detoksikaciju i poboljšajte svoj odnos s djetetom

detox

Za mnoge porodice pametni telefoni, tableti i ostale naprave normalan su dio svakodnevnog života. Ali, kada su roditelji “zaljubljeni” u svoje digitalne naprave, svako malo “skoče” da provjere što ima na društvenim mrežama, čitaju e-book dok sjede pored djeteta koje se kupa u kadi ili provjeravaju poslovni email dok se u stvari “igraju” lego kockama, djeca takve stvari počnu primjećivati. Vremenom se počinju osjećati zapostavljeno i kao da se s laptopom moraju takmičiti za roditeljsku pažnju.

Nedavna studija sprovedena u časopisu Pediatrics pokazuje zanimljive rezultate – roditelji koji su skloni korišćenju mobilnih telefona za vrijeme porodičnog obroka ne samo da izaziva loše ponašanje svoje djece koja im na taj način žele privući pažnju, već su i sami skloni oštrije reagovati na dječju neposlušnost.

Stručnjaci su usaglašeni u mišljenju da je interakcija s djetetom lice u lice najbolji način za razvijanje djetetovih jezičkih vještina i emocionalne inteligencije.

Iako je nemoguće potpuno se odvojiti od tehnologije, samo mali pomaci mogu uveliko koristiti vašem djetetu i odnosu roditelj-dijete.

Zato vam donosimo nekoliko predloga kako provesti digitalnu detoksikaciju u sopstvenoj kući:

  1. Stvorite pravilo da ste “offline” i nedostupni u tačno određeno doba dana – na primjer za vrijeme zajedničke večere i prije nego djecu spremite u krevet. Na taj način možete obavijestiti i svoje saradnike kada ste opet dostupni, a u koje vas vrijeme ne mogu dobiti.
  2. Ostavite mobilni u autu kada vaše dijete ima nastup u predstavi, zboru ili igra važnu utakmicu. Ako vam je opravdanja ponijeti mobitel zbog korištenja kamere, zamijenite ga dobrim starim zaboravljenim fotoaparatom ili u krajnoj nuždi podesite telefon na “avionski mod” kako biste se oduprli provjeravanju e-maila. Djeca će osjetiti ako niste prisutni duhom.
  3. Pričekajte s provjerom mailova i poruka nakon što vaše dijete ode u krevet. Čekaće vas i kada pročitate djetetu priču za laku noć.
  4. Ne spavajte s mobilnim ispod jastuka ili pokraj kreveta.
  5. Ne jedite s telefonom na stolu. Niti jedan obrok. Ako imate veću djecu koja takođe već koriste mobilne, napravite to porodičnom navikom. Neka isto pravilo bude na snazi i kada odete u restoran na ručak. Neka vam fokus bude na interakciji licem u lice, a ne Instagramom u lice.
  6. Budite hrabri – uvedite barem jedan, jednog vikenda mjesečno kada ćete odložiti mobilni na cijeli dan! Bićete zadivljeni što sve stignete da uradite ako stalno ne zavirujete u mobilni i koliko se vaša porodica može zabaviti!

Izvor: Dječja posla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *