Izračunajte koliko sati bi vaše dijete trebalo da spava

kalkulator

Koja je tajna da se vaše dijete probudi u dobrom raspoloženju svako jutro? Prema ekspertima trik je u pronalaženju idealnog vremena za spavanje.

Novi kalkulator dječjeg sna izračunaće tačno vrijeme za odlazak na spavanje koje je idealno za vaše dijete, u zavisnosti od njegovog uzrasta i vremena kada se mora probuditi. Osim toga ovaj kalkulator nudi i nekoliko termina među kojima možete birati.

Trebate unijeti djetetove godine i vrijeme kada se treba probuditi (za djecu između 4-18 godina).

Kalkulator uzima u obzir cikluse spavanja, pri tome vodeći računa o tome da dijete ne morate buditi iz dubokog sna. Ako ga probudite iz dubokog sna dijete će biti umornije, buđenje teže, a raspoloženje lošije.

Autori kalkultora kažu da neka djeca trebaju 12 sati ili više sna, a druga ne. Osim toga djeci je potebno 14 minuta da utonu u san, pa je i to uračunato u rezultate.

”Kolika god da je dužina spavanja, vrijeme buđenja koje neće omesti duboku san, obezbjeđuje najbolji početak dana. Ako se probudite u dubokom snu, vjerovatno ćete biti zbunjeni i dezorjentsiani”, objasnila je logiku kalkultatora certificirana savjetnica Lucy Shrimton.

Na primjer, četverogodišnjak koji treba da se probudi u 7 ujutro, treba da ide u krevet u 17:46, 18:16, 18:46, 19:16 ili u 19:46 sati, u skladu s ciklusom spavanja od 30 minuta.

Pogledajte kalkulator i saznajte kada je idealno vrijeme za spavanje vašeg djeteta.

Izvor: GuGu.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *