Zašto moje dijete ima dva kalkulatora na mobilnom?

kalkulator

Pametni telefoni trebalo bi da budu uređaji koji pružaju veliku dozu privatnosti, ali to je teško postići kada svako potezom prsta ima pristup sadržaju vašeg mobilnog. Ponekad je potrebno sakriti određene datoteke da se ne bi slučajno ili namjerno otkrile. Međutim, problem nastaje kad aplikacije za skrivanje datoteka otkriju – djeca.

Mnogi od nas (htjeli to priznati ili ne) koriste svoje mobilne, odnosno kamere, kako bi ponekad uslikali i koju golišavu fotku za svog partnera ili partnerku i tada bjesomučno obrisali svaki trag i fotografije s uređaja. Nikako ne želite kod pokazivanja svojim rođacima ili prijateljima slike s ljetovanja da “uleti” vruća fotografija koja je bila namijenjena samo vašoj boljoj polovini. Zbog toga postoje rješenja ili aplikacije koje vam mogu u tome pomoći – ali isto tako u pogrešnim rukama mogu postati kriminalni alati.

Tokom posljednjih mjeseci u mnogim mainstream medijima pojavila se vijest o raznim aplikacijama koji omogućavaju skrivanje fotografija. Naizgled bezazlen ili čak poželjan dodatak na mobilnom može biti vrlo opasan za vaše dijete.

Jedna od takvih aplikacija koja omogućava čuvanje tajnih fotografija naziva se Private photo Calculator%, iako ima mnogih drugih koji rade na istom principu, a većinom su dostupne na svim operativnim sistemima. Kako bi zavarala roditelje ili neželjene posmatrače, sve izgleda kao tipična aplikacija za računanje, ali iza te vrlo pametne krinke se krije arhiva fotografija koje korisnik ne želi da mu drugi pronađu dok pretražuju njegov mobilni.

Novije verzije drugih aplikacija imaju i brojne opcije poput brzog skrivanja sadržaja ako vas je neko “uočio” da gledate fotografije, automatskog uništavanja i izvještaja ako je neko pokušao provaliti u vašu arhivu…

Sva ova lako dostupna tehnologija je omogućila bolju zaštitu pojedinaca, ali isto tako napravila dostupnim alate za kriminalne radnje. Tako se samo prije par dana dogodila situacija u SAD gdje je otkriven cijeli prsten sextinga između tinejdžera u Coloradu u kojem je učestvovalo preko 100 mladića, a na kraju je uključena i policija. Mladići su potajno razmjenjivali golišave fotografije i to vrlo vješto i tajno putem ove aplikacije. Koristili su to kao malo “takmičenje” u tome ko će doći do najzanimljivijih fotografija i tako ostvarivali bodove koje su upisivali na posebne tablice.

Na tržištu trenutno ima više takvih vrsta aplikacija koje sakrivaju ili zaključavaju vaš sadržaj od neželjenih pogleda, ali ova čak i izgleda i funkcioniše kao pravi kalkulator. Međutim, ako upišete određen niz brojeva, odnosno šifru, pristupate posebnok arhivi skrivenih fotografija ie možete gledati stare fotografije ili uslikati nove.

aplikacijaPrivatnost protiv bezbjednosti  – i obrnuto

Što oduzeti, a što sabrati iz ove aplikacije? Kao i sve do sada što smo mogli susresti na internetu, moramo paziti kako se ova aplikacija koristi. Odrasli je zaista mogu koristiti kako bi zaštitili privatne podatke od neželjenih očiju, ali djeca i mladi ipak su primarna ciljana grupa za ovu aplikaciju. Svi oni žele na ovaj ili onaj način čuvati i sakrivati svoju privatnost od roditelja.

Najbolji savjet za roditelje je da se upoznaju s pametnim telefonima, kao i aplikacijama koje njihovo dijete koristi ili skida s interneta. Kroz razgovor i edukaciju s djetetom ostvarujete pozitivan odnos baziran na povjerenju i uzajamnom poštovanju.

U isto vrijeme, pripazite nalaze li se na mobilnom uređaju vašeg maloljetnog djeteta aplikacije poput HidePhoto, GaleryVault, FileHideExpert, Calculator% app, Gallery lock lite, Best secret folder…

Kao i uvijek, ovakvi slučajevi potiču pitanje odnosa privatnosti i sigurnosti. Jedno ide na štetu drugoga – ili ne? 

Izvor: Netokracija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *