Kako se osjećaju djeca kada roditelji provode puno vremena uz telefon?

Boy laying in bed with mother

Provodite previše vremena uz svoj mobilni telefon? Znate li kako se vaše dijete osjeća zbog toga?

Globalno istraživanje je pokazalo da se djeca osjećaju nevažnom u momentima kada roditelji previše vremena provode uz mobilne uređaje.

Studiju je sproveo AVG Tehnologies, među više od 6,000 djece uzrasta od 8 do 13 godina iz Brazila, Australije, Kanade, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Češke i Sjedinjenih Država.

Rezultati su pokazali da 52 odsto djece smatra da njihovi roditelji provode previše vremena koristeći mobilne telefone. Poređenja radi, 54 odsto roditelja se složilo sa svojom djecom i iskazalo zabrinutost da im daju loš primjer.

Više nego loša vijest je da se 32 odsto djece tako osjeća kada njihovi roditelji koriste mobilne telefone u toku jela, razgovora, gledanja TV-a i igranja napolju.

”Čini mi se da je balans između toga koliko koristim svoj mobilni telefon kako bih bila u toku sa poslom i mogućnosti da budem prisutnija, dostupnija svojoj porodici, prilično neuravnotežen” zaključak je je jednog od roditelja koji su razgovarali sa autorima studije.

Tony Anscombe iz AVG Tehnologiesa ukazao je na još jedan podatak koji treba uzeti u obzir – 25 odsto roditelja je izrazilo želju da njihova djeca smanje korišćenje svojih uređaja. Uz to, on je savjetovao roditeljima da se trude da djeci služe kao primjer.

”Kada nabavimo mobilne uređaje, a imamo djecu koja su mlađeg uzrasta, veoma je važno da što ranije izgradimo dobre navike korišćenja ovih uređaja u svom domu”, smatra on. ”Djeca oponašaju naše ponašanje prema bilo čemu, pa je i normalno da će se na nas ugledati i kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona”.

Izvor: Smart parenting

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *