Eksperiment koji pokazuje dječiju naivnost i opasnost društvenih mreža

sobyu

Sjećate se nedavno objavljenog društvenog eksperimenta kada je jedan korisnik YouTuba na dječjem igralištu provjeravao da li će nagovoriti djecu predškolskog uzrasta da odu sa njim sa igrališta? Slično je uradio i poznati YouTuber Coby Persin, ali sa malo većom djecom, tj djevojčicama. Roditelji su, baš kao i prvi put, bili šokirani, a vjerovali su prethodno da njihovo dijete tako nešto nikada ne bi uradilo.

Coby je po nekoliko dana na Facebooku komunicirao s tri djevojčice od kojih ni jedna nije bila punoljetna odnosno imale su 13, 12 i 14 godina. Napravio je lažni profil i nakon nekoliko ih dana uspio nagovoriti na sastanak.

Iako su ti sastanci uključivali nalaženje u parku ili sastanak u kući jedne od djevojčica, one su na to pristajale bez imalo razmišljanja. Treća je čak bez ikakvog pitanja ušla u nepoznati kombi usred noći.

Osim Cobyja tada su ih dočekali i njihovi roditelji i na licu im mjesta objasnili što se upravo dogodilo i ono još gore – što se moglo dogoditi.

Na ovaj način širom svijeta svakoga dana nestaju hiljade ljudi, a i ove su djevojčice bile samo na korak od toga da ih roditelji više nikada ne vide i da postanu dio tužne statistike.

Društvene mreže sjajna su stvar ukoliko ste dovoljno zreli i znate kako ih koristiti, ali ako imate dijete, dobro porazgovarajte s njim. Započeti možete i s ovim videom.

Izvor: 24sata.hr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *