Ljekari upozoravaju na posljedice upotrebe tablet računara kod male djece

tabletzi

S obzirom na sve prisutniju upotrebu tehnologija kada su djeca u pitanju sve se češće polemiše o tome od kojeg uzrasta ih mogu koristiti i na koliko ih vremenski ograničiti.

Savjeti stručnjaka, ljekara, pedijatara, psihologa uglavnom imaju sličan smjer, ali su neki restriktivniji i alarmantniji.

Posljednji je stigao od Američke akademije pedijatara, koji tvrde da djeci, posebno onoj koja imaju manje od dvije godine, a koja koriste tablet računare duže vrijeme to može donijeti više štete nego koristi, posebno njihovom tijelu u razvoju.

”Ako vaša djeca stalno koriste tablet i ne bave se aktivnostima koje uključuju korišćenje papira i olovke, njihovi mišići će oslabiti. Ono što uviđamo jeste da većina djece danas kasni u motoričkom razvoju i imaju smanjenu mišićnu snagu’, upozorila je porodični terapeut Lindsay Marzoli.

Anketa sprovedena 2013. godine među više od dvije hiljade roditelja u Sjedinjenim Državama pokazala je da 58 odsto njih koristi uređaje prilikom uspavljivanja djece.

Roditelji su rekli da pribjegavaju tome jer im pomaže da imaju i vrijeme za sebe ili da se odmore od svojih roditeljskih obaveza.

Još jedna studija je pokazala da je 38 odsto djece mlađe od dvije godine koristilo mobilne uređaje, dok je 2011. taj procent bio 10 odsto. Studije su taokođe pokazale da je od 2011. godine broj djece mlađe od 8 godina koja imaju pristup mobilnim telefonima povećan za čak 44 odsto.

Dok stručnjaci tvrde da mediji pomoći obrazovanju djece, terapeuti podstiču roditelje da djeci limitiraju korišćenje mobilnih uređaja na najviše 15 minuta.

U Sjedinjenim Državama važi preporuka da se dnevna upotreba medija djeci ograniči na najviše dva sata, a to uključuje TV i Internet, kao i uređaje koji imaju pristup internetu.

Izvor: Smart Parenting
Prevela: Bojana Raković

 

 

 

 

Comments

  1. Ja bih roditeljima, koji tablet, telefon i kompujuter daju maloj djeci, razbila o glavu. Gdje je nestalo vrijeme kad su se djeci citale knjige i pjevale pjesmice????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *