Kako djeci uspješno skratiti vrijeme provedeno pred ekranima?

ekraniMnogi roditelji smatraju da njihova djeca provode previše vremena pred tv ili ekranom računara ili telefona i željeli bi da više žive stvarni život. Nije sporno da djeca mogu “pokupiti” i neke korisne stvari s ekrana, ali činjenica je da boravak pred tv-om i računarom dugoročno ne donosi baš puno koristi. Dužnost roditelja je učiti djecu i omogućiti im da odrastaju uz digitalni svijet koji je neizbježan ali jednako tako njihova dužnost je podučiti djecu da iz digitalnog okuženja uzimaju samo ono potrebno i dobro, a ne da se u njega povuku i provode po cijele dane.

Ovo je nekoliko savjeta kako ćete izbalansirati porodične i digitalne aktivnosti vašeg djeteta u zajedničku korist, odnosno, kako skratiti vrijeme provedeno pred ekranima?

Govorite i slušajte

Neke teme u porodici zaslužuju više od jednog razgovora, pa tako i ova. Važno je da s djecom redovno pretresate njihove aktivnosti pred ekranom, i usaglasite se koliko će česte one biti i u koje vrijeme.

Recite djeci da shvatate sve dobrobiti modernog digitalnog doba koje usvajaju, ali da isto tako ne smiju izgubiti kontakt sa stvarnim svijetom i svakodnevnim aktivnostima i obavezama. Tajna je u tome da pustite i djecu da kažu svoje, podijele s vama što i kada žele da gledaju te zašto. Biće otvoreniji za vaše kritike, ako uvide da ste i vi otvoreni za njihove argumente.

Stvorite zdrave navike

Ako sami ne pružate dobar primjer, kako ćete onda odvojiti djecu od ekrana? Znate na što mislimo? Djeca vam nešto pričaju, a vi tipkate po mobilnom…veče provodite na laptopu…ne šaljete poruku da digitalni život treba staviti na stranu. Pokažite djeci da postoji i puno drugih načina zabave: šetajte, čitajte knjige, izađite  na sladoled…

Uspostavite neke rituale

Svaka kuća ima svoja pravila. Negdje nema gledanja tv-a za vrijeme obroka, na drugom mjestuje to dopušteno. Negdje djeca moraju predati sve digitalne spravice prije odlaska na spavanje. Neka imaju ograničeno gledanje tv-a na 2 sata dok neka smiju provesti pred ekranom koliko god vremena žele. Uspostavite svoje rituale i rutine i djeca će i ih vremenom prihvatiti, pa će vam biti lakše kontrolisati cijelu situaciju.

Izbjegnite pregovaranja s djecom

Mnoga djeca znaju biti jako uvjerljiva, dobri pregovarači i krajnje uporni kada nešto žele. Nemojte se upustiti u ovu igru, pogotovo jer neće dobro završiti. Djeca će uvijek željeti još koju minut više, a onda im taj koji minut neće biti dovoljan i sve će završiti svađom. Bolje ih odmah naučiti da pregovori ne dolaze u obzir

Uložite vrijeme u povezivanje

Njegujte odnos sa svojom djecom, radite zajedno neke stvari, zabavljate se. Odvojite vremena da biste s njima izgradili kvalitetan odnos. Začudićete se i odmahnuti glavom, ali mnogi roditelji su u stvari sretni što su im djeca zabavljena tv-om, jer na taj način ne moraju brinuti kako ih zaokupiti i imaju više vremena za sebe.

Budite neustrašivi

Neke roditelje ne pogađa kada im dijete kaže: “Ti si najgora mama na svijetu!” ili “Mrzim te i htio bih da mi je Marina mama, a ne ti!”. Neke pogađa i tjera u plač. Ali, bez obzira na bijes vašeg djeteta, vi morate ostati roditelj i donijeti neke nepopularne odluke koje će možda biti okidač za talas bijesa. Dakle, budite spremni na gubitak popularnosti i omiljenosti u kući, ako želite iskorijeniti tv za vrijeme večere li gašenje računara nakon sat vremena na njemu. Ne možete imati i jare i pare!

Zaboravite na povlačenje

Ako želite uvesti redukciju kod korištenja televizije, računara, tableta i mobilnih ne očekujte da će vam  djeca reći: “Hvala mama/tata što si mi skratio/la vrijeme koje mogu provesti na internetu!”

Neka vas ne pokoleba ni činjenica da su tableti, mobilni, laptopovi i cijeli niz elektronskih uređaja vrlo podsticajni pa se nemojte ni upuštati u duga objašnjenja djeci zašto ne mogu imati ono što žele. Shvatite da je razočarenje jedan dio odrastanja s kojim se djeca moraju naučiti nositi kako bi izrasla u zdrave osobe i da je normalno da će u tom trenutku naljutiti jer žele biti on line kao i prijatelji, završiti igricu prije drugih ili pogledati ponovo neki crtani pa se spremite i na napade bijesa. Uvjerite prvo sebe, a potom ćete lakše i dijete da je to što činite dobro za njih i da oko toga nema pregovora i povlačenja.

Izvor: Dječja posla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *