Savjeti za odgajanje djece u svijetu sveprisutnih ekrana

In this Thursday, March 12, 2015 photo, a first-grader learns keyboarding skills at Bayview Elementary School in San Pablo, Calif. Schools around the country are teaching students as young as 6 years old, basic typing and other keyboarding skills. The Common Core education standards adopted by a majority of states call for students to be able to use technology to research, write and give oral presentations, but the imperative for educators arrived this month with the introduction of standardized tests that are taken on computers instead of with paper and pencils. (AP Photo/Eric Risberg)

Foto: AP

PIŠE: Alexander Howard, urednik redakcije Tehnologija i društvo u The Huffington Postu

Kada sam počeo da pišem kolumnu o roditeljstvu i vremenu koje se provodi uz TV ili kompjuter, razgovarao sam sa mnogim ljudima o tehnologiji i maloj djeci, počev od akademskih stručnjaka do prijatelja i bivših kolega. Pisao sam o onome što sam čuo o izazovima koje svuda prisutni ekrani predstavljaju u 21. vijeku. U listi koja slijedi sam preradio dio onog što sam čuo i zapisao.

– Važno je kako i za šta koristimo TV i druge uređaje. Ekrani su prisutni svuda u modernom životu. Kako ih koristimo u svom ličnom životu će uticati na našu djecu, pozitivno ili negativno.

Način na koji komuniciramo sa djecom u trenucima kada konzumiramo medijske sadržaje, bilo da je u pitanju televizija, Internet ili štampa, ključan je za proces učenja.

– Ne možete pogriješiti ako se uključite u ’’dijaloško učenje.’’ Dok čitate ili gledate TV ili ste za kompjuterom, pričajte o onome što gledate ili čitate i učite. Pričajte sa djecom u svemu što radite kada ste zajedno.

– Kada su manja djeca u pitanju, značajna je razlika između toga da li pasivno koriste medije gledajuči u ekran ili preko njih komuniciraju. Gledanje ctanog na tabletu nije isto što i razgovaranje sa bakom i djedom preko Skype-a ili Facebooka.

– Roditelji treba da uzmu u obzir gdje i kada djeca sama provode vrijeme za kompjuterom ili drugim uređajem koji mogu zamijeniti njihove društvene interakcije. Sa druge strane, vrijeme koje djeca provode igrajući onlajn igrice ih može pokrenuti da se putem interneta uključe u društvo.

Djeca, posebno u ranom uzrastu razvoja, generalno bolje uče koristeći materijale koje mogu da dodirnu, u odnosu na puko gledanje TV-a i drugih uređaja. Istraživanje predmeta u 3D-u ima više efekta na kognitivni razvoj nego to raditi u 2D-u.

– Ne mjeri se svako vrijeme provedeno uz ekran na isti način. Ono što mala djeca gledaju treba da odgovara njihovom uzrastu, da ima ograničeno vrijeme i da uključuje roditelje i staratelje.

Prikazivanje interaktivnih sadržaja utiče negativno na sposobnost djece za učenjem.

 – Gledanje TV-a ili video snimaka 2 sata prije spavanja može uticati negativno na spavanje djece.

Korišćenje mobilnih telefona i ignorisanje djece za vrijeme jela ili tokom izlaska može dovesti do lošeg ponašanja kod djece. Budite prisutni kada ste sa svojom djecom.

 – Pretjerano onlajn čitanje ili igranje igrica može odvratiti pažnju djeteta od svakodnevnih obaveza, što za uzvrat može negativno uticati na učenje.

Kako rastu, djeca će morati da obavljaju zadatke za koje će im biti potrebni računari i drugi uređaji koji imaju pristup internetu. Pričajte sa djecom o tome da je potrebno da rasporede svoje vrijeme pred ekranom, za domaće zadatke, igru i druženje.

– Imajte razumijevanja za druge roditelje, posebno kada je u pitanju dugo putovanje avionom ili autobusom. ’’Oprostite sebi što vam tehnologija pomaže u čuvanju djece’’.

Mogu se javiti ozbiljni problemi kada koristite Youtube kao pomoć za čuvanje djece, pa budite pažljivi sa sadržajem kojem bi vaša djeca mogla pristupiti tokom upotrebe uređaja.

5 mitova o maloj djeci i medijima

Mit 1 –  Vrijeme koje se provodi uz ekran loše utiče na rano učenje kod djece

Iako djeca najbolje uče kroz svoja praktična istraživanja, stvarnost je da su mnoga mala djeca izložena medijima u vrlo ranom uzrastu i mogu da uče iz ovog iskustva. Ono što je najbitnije jeste da:

– sadržaj odgovara godinama;
– je vrijeme ograničeno;
– su roditelji uključeni i pomažu djeci da povežu ono što oni gledaju na ekranu sa stvarnim svijetom.

Mit 2 – TV koji radi u pozadini ne utiče loše na djecu

Studija za studijom pokazuje da uključen TV ometa igru i učenje kod djece. Izloženost programima koja nijesu pogodna za malu djecu, čak i ako nije direktna, negativno utiče na njihov razvoj jezika, kognitivni razvoj i osnovno funkcionisanje.

Mit 3 –  Gledanje TV-a pred spavanje može pomoći djeci da lakše i brže zaspu

Studije su pokazale da 2 sata gledanja TV-a prije spavanja može kod djece uticati loše na njihov san.

Mit 4 – Korišćenje mobilnih telefona od strane roditelja ne utiče loše na ponašanje djece

Nedavno sprovedena studija koja je uključila posmatranje porodica u restoranima brze hrane je pokazala da 40 od 55 roditelja koristi mobilne telefone u toku jela. Što duže roditelji koriste mobilne telefone, veća je vjerovatnoća da će to uzrokovati loše ponašanje kod djece.

Mit 5 – Što su sadržaji interaktivniji, to je bolje za djecu

Jedna studija koja je istraživala elektronske knjige pokazala je da interaktivniji sadržaji zapravo ometaju sposobnost djece da se fokusiraju na radnju priče. Iako elektronske knjige i dalje mogu biti korisno sredstvo za djecu, važno je da roditelji pomažu djeci da se fokusiraju na priču i da ne dopuste tehnologiji da upravlja njihovim doživljajem.

Izvor: Huffington Post
Prevela: Bojana Rajković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *