Mama voli Bebu

mamavolibebu

PIŠE: ICB Mother

Krenuli ste na godišnji odmor, idilično ljetovanje je na samo par stotina kilometara od vas. Kao pravi profesionalci, odlučni da što mirnije i brže stignete na željenu destinaciju, opremljeni ste raznim nezdravim grickalicama za smirenje, malo soli, malo šećera i na kraju slijedi teško naoružanje. Lap topovi, tableti, telefoni i ostala tehnološka dostignuća spremna na gotovs, jer treba zabaviti, utješiti, uspavati male vragolane. A gdje su pet obroka, nebrojeni odlasci u toalet na miru bez malih pratilaca i još mnogo toga što samo vi znate. Vaš super heroj, spasilac roditeljskih nerava, oličenje digitalne šašavosti, čovjek iz sijenke je tu za vas!

Ta, na, na, na! Predstavljam vam Nikolu Tomića, multimedijalnu personu, rođenog Valjevca sa adresom u Beogradu o kome vrlo malo znate a praktično vam je u kući svakog dana. Njegovi spotovi Pilići, Mama voli bebu i Ide zmija, Maxim ABC i najnovija Glava, ramena, kolena i stopala, su vama dragi roditelji, kec iz rukava.

Nikola, tvorac dječijih animacija koje imaju preko 100 miliona pregleda na Youtube-u je naravno i tata malom Maksimu. Kakav je otac i šta roditeljstvo znači ovom multitalentovanom umjetniku, pitala sam ja, znatiželjna icbmother

Nikola, šta najviše voliš u ulozi tate?

Kao tata najviše se radujem našim beskrajnim igrama kod kuće ili u parku (šutiranju lopte, vožnji autićima, pjevanju i đuskanju). S obzirom da provodimo dosta vremena zajedno, svaki trenutak nosi potencijalnu ideju za novi crtić sa njim u glavnoj ulozi što nekada umije da bude vrlo smiješno, zabavno i veselo.

Da li si i koja zaduženja imao kad je Maksim bio beba?

Svakako – kao i svaki novopečeni tata trebalo mi je neko kratko vrijeme da se naviknem na njegovo držanje i nošenje a najčešće zaduženje mi je bilo – da đuskam i pjevam, baš kao u spotu kako bi Maksim jeo. Naravno, tu je i pripremanje kupke, nosanje po kući i uspavljivanje. Pomagao sam svojoj ženi svaki put kada sam vidio da je previše umorna.

Na šta te nisu upozorili u vezi sa roditeljstvom a da te je iznenadilo?

Nevjerovatna količina nespavanja u prvih… godinu ipo. Znači – nešto duže od vojnog roka kada su svi pitomci dobijali prepoznatljive podočnjake.

Kad čuješ za roditeljske tabue šta ti prvo padne na pamet?

Poslušnost i dosljednost. Za sve treba vježba

Koje su to tri stvari koje si naučio od svog sina?

1 – Šta je roditeljska ljubav
2 – Briga raste svakim danom
3 – Strpljenje je majka

A koje od žene?

1 – Porodica je najljepše utočište na svijetu
2 – Poštovanje
3 – Uvijek i svuda zajedno

Ljubica u spotovima nosi kratke suknje, ima lijepe noge i mali stomačić, da li je to njeno ili tvoje viđenje nje, i ko je bolje prihvatio promjene koje nosi porođaj?

Moja žena se zove Jelena, a verujem da često dolazi do zabune jer je ja zovem Ljubica, ona se potpisuje u crtaćima kao Seka Persa, a pevačica je isto Jelena ali Kovačević. Moja Jelena je prije porođaja bila jako slična crtanom junaku – tanke noge, uzak struk, manekenska građa. Kada dođe do porođaja, dogode se i izvjesne promjene.

Kakvo je dijete Maksim; na koji način najviše provodite zajedničko vrijeme?

Maksim je jedno veselo i jako opušteno dijete koje obožava da se igra autićima, gura sve što ima točkove, igra se loptama i lopticama i voli da skakuće uz dobru muziku i često ga čujemo kako pjevuši dok se igra. Svuda idemo zajedno i trudimo se da ga odvedemo na što više zanimljivih i različitih mjesta i time mu ispunimo dan kvalitetnim sadržajem. Mama voli da mu čita i objašnjava, a tata da mu crta, svira i pjeva.

Koja je najsmješnija stvar koja vam se desila u skorije vrijeme?

U moru svakodnevnih bisera, izdvajamo poslednji koji se desio juče dok je tražio šorc, kada je rekao: „Mama, daj mi rukave za noge”!

Šta je to što tvoju porodicu čini jedinstvenom?

Vesela smo skupina koja svoje zanimljive i istinite događaje ekranizuje kroz dječije crtaće.

Po tvom mišljenju, koje rituale svaka porodica treba da ima?

Roditelji treba da odvoje vikend za potpunu posvećenost svojoj djeci. S obzirom da je zbog našeg načina života nama uvijek Nedjelja, mi se trudimo da se svaki dan dovoljno igramo sa našim Maksimom i obezbijedimo mu srećno i bezbrižno djetinjstvo.

Koliko si srećan i zašto?

Mislim da sam veoma srećan jer sam uspo da se u jednom momentu odvojim od standardne „Kuća, Pos’o – Pos’o, Kuća“ klauzule, radim za sebe i u mogućnosti sam da dosta vremena posvetim svojoj porodici i to me čini posebno srećnim.

Tvoja žena je defektolog i drži radionice za djecu sa problemima u razvoju, koliko njene profesionalne kompentencije pomažu u vaspitavanju Maksima?

Jelena definitivno posjeduje energiju koja pozivitivno utiče na djecu, vrlo je strpljiva, pažljiva i nježna, kreativna, to prija svakom djetetu. Njen glas, čini mi se smiruje. Maksim zaista ima sreće što je to tako, odrasta u kreativnom i veselom okruženju. Jednostvano ga stimuliše i razvija interesovanja kod Maksima potpuno spontano i vrlo vješto ga usmjerava i pothranjuje njegove kvalitete.

Da li ste ti i Jelena nekad u panici oko Maksimovog odgajanja i kako to prevazilazite?

Do sada nismo imali nikakvu paniku oko odgajanja djeteta. Vjerujem da smo imali i dosta srećnih okolnosti. Mada, kada pomislim na muku oko samog hranjenja Maksima… nije baš uvijek bilo lako.

Ako bi mogao da pokloniš jedan poklon svakom djetetu na svetu šta bi to bilo?

Zagrljaj

I za kraj – u našoj kući je Dj. Prasac hit i azbuka se naučila samo zahvaljujući njemu – šta je Maksimov hit, a šta tvoj?

Svaki put kada se zateknemo u kolima, Maksim insistira na puštanju pjesmice Njam Njam, a odmah potom naručuje Zmiju.  Interesantno je napomenuti da su sve pjesmice nastale tako što je Maksim pjevušio nešto, a onda je Tata sjeo i iskomponovao nešto novo ili presvirao nešto “poznato” na svoj način. Zato su sve pjesmice svojevrstan hit Maksimu u određenom razdoblju i sve voli vrlo često da ih čuje (i vidi). Meni je svaka pjesmica „hit“ ukoliko posjeduje dovoljnu količinu elektronike koju ja najviše volim da čujem.

Comments

  1. Srećom od početka smo pustali pjesme Dragana Lakovića i ostale genijalce i tvorce zdravih pjesama za djecu iz vremena SFRJ. Nemam ništa protiv ovog lika i o ukusima se ne treba raspravljati ali ove pjesme koje je kreirao su glupost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *