Imate li virtuelnu foto maniju?

fomo
Ako prilikom svakog velikog događaja razmišljate kako da napravite fotografiju i postavite je na društvene mreže i kako će reagovati vaši “prijatelji” onda i vi “bolujete” od virtuelne foto manije.

Kraj nekih velikih znamenitosti čak su postavljene ploče na kojima piše upozorenje za sve posetioce da ne fotografišu odmah, da ne postavljaju fotke na društvene mreže, da ne “šeruju, lajku i komentarišu”, već da samo, prvo, nekoliko minuta opušteno uživaju u pogledu. Na žalost, rijetki poslušaju ovaj savjet, a mnogi, što je još smješnije, fotografišu tu ploču sa uputstvima i odmah je postave na Facebook.

Kako se manifestuje?

Nekada su ljudi nosili sa sobom stolice i provodili mirne minute, pa i sate posmatrajući umetničke slike, skulpture, prirodna čudesa, … A danas, prvo što mnogi od nas urade je “škljoc” mobilnim telefonom popraćen deljenjem te fotografije na društvenim mrežama strijepeći nestrpljivo i pitajući se koliko će lajkova dobiti, šta će “prijatelji” reći i kako će to uticati na njegov status u vituelnom svijetu.

Svo ovo ponašanje je podvedno pod skraćenicu FOMO (fear of missing out), u slobodnom prevodu strah od “ispadanja iz igre”, odnosno da će svi zaboraviti na vas ako vam profil nije živ i dovoljno posjećen. Svaki doživljaj, čak i prije nego ga u potpunosti psihički i fizički “upijete”, nađe se na društvenim mrežama u obliku u kom ste ga vi upakovali.

Jedan momak je čak zapisao da su on i kolega na safariju gledali životinje samo preko telefona, jer su gotovo cijelo vrijeme “škljocali” i razmišljali šta to da napišu uz fotografiju što bi pokazalo njihovim prijateljima kako se oni dobro provode i izazvalo malo “zdrave” ljubomore. Toliko su se zanijeli u smišljanju teksta koji bi pratio fotografiju, a da nisu ni primijetili da je krdo slonova kidisalo na njih dok ih vodič nije opomenuo. Šala ili ne, ova priča ipak dobro oslikava ovu virtuelnu foto maniju.

Kako reagovati?

Ova manija je direktno povezana sa zavuisnošću od društvenih mreža. Više od 10 puta danevno otvaramo Facebook i pratimo nove postove. Da li je ona priča da imamo profil da bismo ostali u kontaktu sa nekim dragim ljudima postala samo loš izgovor?

Ne zaboravljajte da je život u uživanju, a ne u dokumentovanju da biste imali dokaz za društvene mreže da je vaš život ispunjen. Živite ga punim plućima i nije bitno da li to “Internet” zna. Zaboravite na telefon, naučite da uživate u trenutku na stari način. Kada posećujete zoološki vrt, idete na putovanje, u šumu, na odmor, vikend izlet, iskoristite to vrijeme samo za uživanje i potpuno upijanje svega oko vas. Ne trošite ga na “šerovanje”.

Izvor: LifePressMagazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *