Emotikoni koji prikazuju djecu koja su fizički i verbalno zlostavljana

emotikoni2

SOS telefon za djecu u Švedskoj kreirao je skup uznemirujućih emotikona koji prikazuju djecu koja su fizički i verbalno zlostavljana, u nadi da će mlade žrtve nasilja da ih koriste pri komuniciranju kada to ne mogu da iskažu riječima.

“Kompleksna realnost zahtijeva kompleksan skup simbola”, smatraju u švedskoj neprofitnoj organizaciji BRIS koja pomaže djeci i tinejdžerima pod rizikom.

Zlostavljani emotikoni omogućavaju djeci i mladima da pričaju o situacijama u kojima su se osjećali loše ili su pogrešno tretirana, bez potrebe da koriste riječi. “Ako ste vi ili neko koga znate, bili povrijeđeni, maltretirani ili učinjeni tužnim, „zlostavljani emotikon“ pomaže da lakše govorite o tome“, poručuju mladima iz BRIS-u.

emotikoni

Među slikama su djeca sa modricama i posjekotinama, izudarana beba, dijete koje razmišlja o lobanjama (suicidalne misli), slike roditelja koji piju, i dječak koji misli da je ružan ili bezvrijedan.

Emotikoni su izuzetno popularni među mladima, i u Britaniji su, na primjer, jezik koji najbrže raste. Istraživanja su pokazala da 72 odsto osoba od 18 to 25 godina više vole i smatraju jednostavnijim da uz pomoć emotikona izraze svoja osjećanja nego da to urade riječima.

Popularni su i među starijim generacijama – osam od deset osoba koje imaju pametne telefone ih koristi u komunikaciji.

Izvor: Advertiser Srbija; Telegraph UK

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *