Zaokružena četvrta godina #SurfujPametno incijative

20150613_115923

Dobitnici foto i video konkursa na temu „Šta za tebe znači #SurfujPametno?“

Četvrta godina #SurfujPametno inicijative Telenor fondacije, u sklopu koje je ove godine oko 5.000 osnovaca od februara do maja sticalo znanje o bezbjednom korišćenju Interneta, danas je završena u Delta City-ju u Podgorici velikim događajem koji je okupio glavne učesnike inicijative.

Kroz inicijativu je od 2012. do danas, u svimcrnogorskim opštinama u kontinuitetu edukovano blizu 15 hiljada osnovaca, koji su učili o pravilima ponašanju na Internetu, društvenim mrežama, zaštiti ličnih podataka i bezbjednom korišćenju Interneta.

Glumica Dubravka Drakić i istaknuti član digitalne zajednice Nikola Vulić su svojim motivacionim govorima kroz prizme roditelja, odnosno pasioniranog gejmera i prosvjetnog radnika, objasnili djeci da je internet koristan i zabavan, ali da prije svega mora biti bezbjedan, kako bi mogli da iskuse sve njegove prednosti.

20150613_114244
Finalisti foto i video konkursa na temu „Šta za tebe znači #SurfujPametno?“ i ambasadori sigurnog interneta su na kreativan i zabavan način potvrdili svoje znanje o bezbjednom ponašanju na Internetu.

Autorima najboljih priča se obratio i izvršni direktor Telenora Majkl Malvebo, koji je pozdravljajući okupljene osnovce kazao da niko nije mogao da pretpostavi kakvim intenzitetom će inicijativa da se razvija.

„Izuzetno je zadovoljstvo biti dio #SurfujPametno priče i gledati kako broj edukovanih osnovaca raste a Inicijativa se, kao i globalna mreža, razvija i prilagođava. Siguran sam da ćemo i u godinama koje su pred nama biti tu za nove generacije učenika i da ćemo im na raspolaganje staviti tehnologije i edukaciju na najboljem nivou“, kazao je Malvebo.

Sekretarka Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Sandra Veličković kazala je da je uvjerena da je broj djece na koje je Inicijativa uticala mnogo veći od broja djece koja su direktno učestvovala u projektu.

Sekretar Ministarstva prosvjete Slobodan Filipović rekao je da je jedan od zadataka Ministarstva prosvjete da inicira edukaciju djece u smislu korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija, razvija njihov osjećaj za pravilno korišćenje ove globalne mreže i omogući podršku mlađoj populaciji i obrazovnim ustanovama.

Inicijativu SurfujPametno je pokrenula kompanija Telenor, a sprovodi se od 2012, pod sloganom ”Osvoji Internet, surfuj pametno” sa partnerima: Ministarstvom za informaciono društvo i telekomunikacije,  Ministarstvom prosvjete, Udruženjem Roditelji, Ombudsmanom i kompanijom Fleka, a ove godine se u realizaciju radionica uključio i Teatar mladih.

20150613_112322

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *