Tim Montero OŠ “Radojica Perović“ pobjednik First Lego Lige

lego2

Tim Montero Osnovne škole „Radojica Perović“ iz Podgorice, ukupni je pobjednik nacionalnog takmičenja First Lego Lige (First Lego League Montenegro), koje je danas održano u toj školi.

Pojedinačni pobjednici za kategoriju Robot igra je takođe tim OŠ “Radojica Perović“, kategoriju Robot dizajn tim OŠ „Pavle Rovinski“ iz Podgorice, za kategoriju Projekat – tim OŠ“Njegoš“ iz Kotora i kategoriju Sustinske vrijednosti ili Core Values – tim OŠ Lovćenski partizanski odred sa Cetinja.

U takmičenju je učestvovalo 10 timova OŠ, uzrasta od 9-16. godina, iz 5 crnogorskih gradova i to:1. O.Š. Pavle Rovinski, Podgorica, tim Montebot2. O.Š. Pavle Rovinski, Podgorica, tim LEGO Planet

3. O.Š. Radojica Perović, Podgorica, tim Montero

4. O.Š. 21 Maj, Podgorica, tim Ecco warriors

5. O.Š. Savo Pejanović, Podgorica, tim Outlanders

6. O.Š. Blažo Jokov Orlandić, Bar, tim ROBOTEX

7. O.Š. Meksiko, Bar, tim LEGO Meksiko

8. O.Š. Lovćenski Partizanski odred, Cetinje, tim Future LEGO Bees

9. O.Š. Njegoš, Kotor, tim EXTREME

10.O.Š. Vuko Jovović, Danilovgrad, tim LEGO Kids

Djeca su se takmičila u četiri kategorije.

Ovo je drugo takmičenje First Lego Lige u Crnoj Gori u organizaciji Fondacije Mladi pronalazači Crne Gore, koja je zaslužna za dobijanje licence za organizaciju nacionalnog takmicenja. Podršku ovom događaju pružili su Domen, kao generalni pokrovitelj, Ministarstvo nauke, Ministarstvo prosvjete i Telenor, koji je putem Telenor pametne mreže obezbijedio livestream prenos.

“Uspjeh svake zemlje leži u sposobnosti da svoju kulturu transformiše na način da ona postane svijet u kome nauka i tehnologija zauzimaju posebno mjesto, a mladi ljudi sanjaju da postanu naučni i tehnološki lideri” , kazao je Dean Kamen, osnivača Kompanije FIRST, jednog od pokretača First Lego lige.

Misija FLL-a jeste da inspiriše mlade ljude da ostvaruju svoje potencijale i snove u nauci i tehnologiji.

Kroz FLL progam oni dobijaju zanimljive zadatke i izazove, na koje kroz timski rad, pod nadzorom mentora, daju inovativna rješenja. Učešćem u ovom programu đaci povećavaju svoju zainteresovanost za nauku, inženjering, pronalazaštvo, istraživanja, uče koliko je timski rad važan i izgrađuju samouvjerenost u pogledu svojih kreativnih mogućnosti.

Izvor: CDM

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *