Jeste li čuli za Stiv Džobs škole?

stevejobsskole

Zamislite školu u kojoj ne postoji skoro nijedna sveska, olovka, knjiga ili đačka torba. Nema tabli, kreda, sunđera, stvari na koje ste navikli da vidite u školama. Međutim, ima ajpeda, i to u rukama svakog učenika i učenice. Šta prvo pomislite kad to čujete? Zvuči li vam pretjerano? Djeluje vam neobično, kao svojevrsna revolucija u školstvu? Kao nešto što nije primereno djeci? Možda vas to oduševljava, kao detalj koji spaja sadašnjost i budućnost? Ili mislite da je riječ o nekoj izmišljotini?

Ovakav trend nije izmišljotina, već realnost. U 22  škole u Holandiji sveske su postale stvar prošlosti, a djeca za učenje koriste mahom tablete i modernu tehnologiju. Moris de Hond sa grupom saradnika osnovao je fondaciju O4NT i obrazovnu organizaciju koja je stvorila takozvane Stiv Džobs škole. U njima je cjelokupan sistem obrazovanja zasnovan na modernim tehnologijama.

U Stiv Džobs školama mališani čak 45 odsto gradiva uče preko ajped tableta.

Učenici ovih škola ne koriste sveske i knjige, a ne postoji čak ni raspored časova na koji smo navikli u tradicionalnim obrazovnim sistemima. Umjesto toga, djeca učestvuju u 30-minutnim radionicama, gdje razgovaraju o različitim temama. Ne postoji klasičan raspored sjedenja, a pola gradiva uči se na ajpedu, koji dobija svako dijete prvog dana škole. Nastavnici, roditelji i sami učenici donose odluku o tome koje radionice će svako dijete da pohađa, kao dio šestonedjeljnog plana učenja.

Svakih šest sedmica nastavnik poziva roditelje i učenike na razgovor preko skajpa, kako bi procijenili šta je i koliko je urađeno prethodnih sedmica, a ponekad tokom ovog „susreta” đaci dobiju da urade i mini-testove. Zatim se određuju novi ciljevi učenja za naredni ciklus. Na osnovu tih dogovora, pravi se lični program za svakog đaka.

Ovaj plan roditeljima omogućava da uvijek tačno znaju šta njihovo dijete radi u školi i detaljno prikazuje napredak djeteta iz svakog predmeta.

U Stiv Džobs školama ne postoje „prvaci”, „trećaci”, „osmaci”. Umjesto klasičnih razreda po uzrastima, formiraju se grupe od oko 25 djece sa razlikom do četiri godine, u kojima starija djeca pomažu mlađim učenicima. Baš kao u srednjoj školi, sa mališanima rade predmetni nastavnici, dakle nema učitelja koji predaje sve predmete.

Doduše, dijete ima jednog stalnog mentora za niže razrede i jednog za više razrede. Mentor ima nekoliko uloga. Za učenike prvog razreda on ili ona su kontakt osoba za sve što je neophodno, svojevrstan savjetnik.

U Stiv Džobs školama djeca imaju fleksibilan školski raspored.

Roditelji mogu da odluče kad dijete dolazi u školu, da li je to u 8.30 ili 9.30 ujutru. Škole su svakog radnog dana otvorene od 7.30 do 6.30 ujutro sledećeg dana. Djeca dolaze i odlaze iz škole kada požele, osim perioda između 10.30 i 15 časova, kada je neophodno da budu u školi. Poželjno je da učenici rade na svojim ajpedima i kod kuće, vikendom ili dok su na raspustu.

 • 09.30–10.00 Centralna grupa

Djeca započinju školski dan u svojoj grupi. Prvih pola sata radi se na društveno-emocionalnom razvoju djece. To konkretno znači da učenici ovo vrijeme obično provode u diskusijama o nedavnim događajima ili stvarima koje su im se dogodile, iskustvima koja su proživjela i slično.

 • 10.30–12.00 Instrukcije

Djeca dobijaju individualne zadatke od predmetnog nastavnika, i to u kabinetu za jezike, matematiku, geografiju ili na drugim mjestima. U zavisnosti od toga gdje i kada to žele.

 • 12.30–14.30 Radionice, projekti, samostalan rad, sport itd.

Tokom ova dva sata djeca mogu da izaberu neku od brojnih radionica i aktivnosti i samostalno prelaze i vježbaju gradivo. Od njih se očekuje da, između ostalog, urade 60 zadataka iz matematike i 60 jezičkih vježbi.

 • 14.30–15.00 završava se školski dan u Centralnoj grupi.

Zgrada škole je zatvorena jedino za Božić i Novu godinu. Roditelji mogu da vode djecu na odmor kada žele i učenici ne moraju da se brinu zbog izostanka iz škole, neopravdanih ili opravdanih časova, zato što ne postoji nastava u tradicionalnom smislu.

U Stiv Džobs školama učenje je potpuno prilagođeno individualnim potrebama, brzini i stilu učenja svakog djeteta.

Djeca uče tako što se povezuju na obrazovne aplikacije na svom ajpedu, svojevrsnom interaktivnom, multimedijalnom školskom udžbeniku, i uče kada žele. Greške koje djeca naprave tokom vježbanja se ispravljaju na isti način kao u kompjuterskoj igrici. Učenici ne moraju da prolaze cijela poglavlja u određenom periodu kao u tradicionalnom sistemu obrazovanja. Cilj je da im se omogući da dostignu sledeći nivo sopstvenim tempom. Ukoliko se aplikacija za matematiku nije pokazala kao uspješna ili učenici ne vole da je koriste, nastavnik se jednostavno opredijeli za neku drugu. Uostalom, u app store-u uvijek može da se nađe mnoštvo edukativnih programa.

Na primjer, uz pomoć tablet računara djeci je pružena mogućnost da dotaknu” i dožive istoriju, koja se obično uči bubanjem brojki i podataka. Djeca u ovim školama, umjesto što listaju udžbenike i gledaju neke zastarjele fotografije, samo jednim klikom na tabletu mogu da dožive ono što su čuli na času. Uz pomoć video-igrice, učenici mogu da „zavire” u neku istorijsku bitku, da saznaju, na primjer, kako su izgledali i borili se vojnici u srednjem vijeku.

Nastavnik je tu da pomogne učenicima, i nema isključivo ulogu predavača, već i „trenera” koji je podrška djeci tokom učenja.

Kada ne rade na ajpedu, učenici Stiv Džobs škola slični su običnim đacima. Crtaju, prave različite stvari, igraju se i učestvuju u fizičkim aktivnostima, što je sve dio svakodnevnog života u školi.

Direktori Stiv Džobs škola svakom djetetu daju obećanja koja su istaknuta na vidnom mjestu u svakoj školi:

 • Obećavamo vam da možete da računate na našu podršku ukoliko nam kažete šta želite da naučite i da ćemo pažljivo pratiti vaš napredak.
 • Pomoći ćemo vam da naučite kako da postavljate prava pitanja, tako da sami možete da odlučite šta želite da učite.
 • Pomoći ćemo vam da budete još bolji u stvarima u kojima ste već uspješni.
 • Pred vas ćemo uvijek da postavljamo izazove kako biste pokušali da riješite teže zadatke i naučite nešto novo.
 • Obećavamo vam da ćete uvijek imati slobodu da odaberete šta i kada ćete nešto da uradite i naučite; pomoći ćemo vam u onome što ste izabrali ukoliko se dosljedno držite svog izbora.
 • Pomoći ćemo vam da održavate dobre odnose sa drugim učenicima, tako da vas niko ne maltretira, niti da vi maltretirate druge.
 • Naučićemo vas kako da dobro sarađujete sa drugima.
 • Obećavamo vam da ćete uvijek koristiti tehnologiju najnovije generacije, kako biste bili spremni za svijet budućnosti.
 • Obećavamo vam da ćemo da vas naučimo da koristite maštu i stvarate nešto novo.
 • Obećavamo vam da ćete biti dobro pripremljeni za naredni nivo školovanja, kao i za sve ostale stvari u životu kada završite našu školu.

U ovim školama kažu da je rukopis potpuno nebitna stvar. Tehnika pisanja olovkom na papir je stvar prošlosti. Ko danas još koristi olovku? Kad je koristite, za šta to činite? Uglavnom da se potpišete ispod nekog dokumenta, popunite formulare ili „naškrabate nešto” u svoj tefter, dodaju u Stiv Džobs školama.

Međutim, cio program ima svoje pozitivne i negativne strane. Evo nekih od njih:

Debata o obrazovanju koje pružaju Stiv Džobs škole sa ajped pristupom učenju

Prednosti

 • Tvorci ovog programa tvrde da je riječ o tome da djeca postignu specifične ciljeve učenja sa nastavnicima koji imaju ulogu „trenera talenata”.
 • Djeca biraju šta žele da nauče na osnovu svojih interesovanja.
 • Učenje se ne završava sa gomilom školskih svesaka.
 • Djeca mogu sama da uče u učionici u mirnoj atmosferi, što znači da nastavnici mogu da rade sa manjim grupama tokom radionica.
 • Ajped pomaže djeci da duže održe koncentraciju, a posebno pozitivno utiče na one mališane koji imaju poremećaje pažnje.
 • Djeca mogu dosta da vježbaju matematiku i jezike na aplikacijama, uz koje prisustvo nastavnika skoro da nije ni potrebno. Ona mogu da prate svoj napredak u učenju, koji može da bude brži ili sporiji. To nastavnicima omogućava da se više posvete učenicima kojima je potrebna pomoć.

Mane

 • Ajped djeca uglavnom koriste za konzumiranje informacija, a ne za promišljanje, kreativnost.
 • Pogrešno je graditi školski sistem oko nekog brenda, u ovom slučaju – Apple. Škole su nezavisne ustanove i ne treba ih vezivati za određeni proizvod.
 • Najveći izazov je kako pratiti razvoj djeteta koji uči preko ajpeda.
 • Aplikacije su korisne da nam ukažu na to šta smo tačno uradili, ali nisu se pokazale najbolje kod objašnjavanja stvari djeci. Djeca često puno nauče kada razumiju svoje greške.
 • Tu su i pitanja u vezi sa zaštitom podataka i privatnosti, zamjena ajpeda najnovijim modelom i drugi tehnički detalji.

Izvor: Fondacija Novak Đoković

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *