Web aplikacija sa materijalima za podsticanje razvoja djece

pametnica

Da najbolje ideje dolaze kao rješenje sopstvenih problema pokazuje hrvatski projekat Pametnica, web aplikacija putem koje se mogu skinuti materijali za edukativne igre koje podstiču razvoj djeteta.

Iza nje stoji Irena Orlović, koja je na ideju o takvom softveru došla kroz rad sa svojom kćerkom Matejom koja ima teškoće u razvoju, a uprkos “crnim” prognozama koje su joj davali doktori, danas je priča znatno drugačija – ostvaren je značajan napredak, a ova hrabra majka sada, potpomognuta sopstvenim iskustvom i naučnim israživanjima, želi pomoći i drugim roditeljima i vaspitačima.

Pametnica je web aplikaciji s radnim materijalima u obliku radnih listova i šema za edukativne igre za djecu već od treće godine života, koja igrom razvijaju potrebne vještine za bolji kasniji uspjeh.

Ovaj inovativni razvojno-podsticajan program zamišljen je tako da roditelji i vaspitači preuzimaju materijale na svoje računare, štampaju ih i izrađuju šeme za igre s djecom. Projekat obuhvata edukativne igre koji podstiču rani jezičko-govorni razvoj, rani razvoj predčitalačkih vještina, matematičkih vještina, razvoj fine motorike, koncentracije, grafomotorike, logičkog mišljenja, funkcionalnog znanja i kreativnog mišljenja od najranijeg uzrasta. Na pitanje zašto je potrebno štampati materijale, s obzirom na to da se djeca od najranijeg uzrasta susrijeću s tehnologijom poput tableta ili pametnih telefona, Irena je pojasnila da su pri izradi aplikacije polazili od činjenice da je dječji mozak strukturiran tako da uči iskustveno, igrom i kroz interakciju s roditeljima i okolinom.

“Igre na tabletima i računarima nažalost ne možemo uvrstiti u razvojno-podsticajne aktivnosti u predškolskom uzrastu. Kažem nažalost, jer bilo bi izvrsno da je to slučaj s obzirom da djeca na računarima provode previše vremena”, smatra ona.

Osim što su ciljna grupa aplikacije roditelji, to mogu biti i staratelji, učitelji i svi oni koji se bave djecom, a nekoliko vrtića u Hrvatskoj već koristi Pametnicu. “S obzirom da materijali koji se nalaze u web-aplikaciji, čija godišnja pretplata košta oko 20 eura za 1000 materijala, imaju višestruku primjenu, defektolozi se njima koriste u školama u radu s djecom s razvojnim smetnjama u nižem školskom uzrastu”, objašnjava Irena koja je primijetila da na tržištu nedostaje kvalitetnih i cijenom pristupačnih stimulativnih igara koje podstiču rani intelektualni razvoj, što je bio jedan od motiva za kreiranje Pametnice.

Projekat se zasniva na naučnim istraživanjima koja govore da inteligencija nije u potpunosti nasljedna, već dobrim dijelom zavisi od rane stimulacije. U uzrastu do 7. godine života razvije se čak 70% neuronskih veza (sinapsi) direktno odgovornih za intelektualne sposobnosti, a u zavisnosti od stimulacije. Period do 7. godine najvažniji je za razvoj mozga jer se tada mozak najintenzivnije razvija i oblikuje kroz iskustvo, a izostanak rane stimulacije može izazvati određene razvojne teškoće i otežano savladavanje školskog gradiva.

pametnica2

Prevencija disleksije, disgrafije, govornih smetnji…

Irena kaže da je u porastu broj djece s govornim smetnjama, disleksijom, disgrafijom, a uz pomoć ovakvih projekata moguće je prevenirati taj ozbiljni društveni problem. Materijali su pomno osmišljeni uz pomoć stručnjaka iz određenih područja i kvalitetno grafički oblikovani, uz originalne ilustracije. Dio materijala zasniva se na učenju dr. Ranka Rajovića, predsjednika Odbora za nadarenu djecu svjetske Mense i njegov programu koji jača funkcionalno znanje i razvija kreativno mišljenje.

Razvoj mozga zavisi od pokreta i interakcije, tačnije dobra ravnoteža između igre u prirodi i kvalitetne interakcije s roditeljima preduslov je za zdrav kognitivni, ali i emocionalni razvoj. Izostanak svega toga može izazvati određene razvojne smetnje. Takođe je činjenica je da, na primjer, samo 15 minuta čitanja dnevno može prevenirati govorne smetnje, a roditelji ipak ne čitaju dovoljno s djecom.

Da je rad s djecom od najranijeg uzrasta izuzetno bitan, Irena je dobro naučila uz svoju kćerku Mateju, koja je rođena s teškim oblikom srčane mane, što je zahtijevalo hitan operativni zahvat, koji je, nažalost, rezultirao pogubnim neurološkim posljedicama.

Na osnovu nalaza, prognoze su bile više nego mračne. S obzirom da je zbog teške srčane mane sve do 10. godine patila od teške hipoksije, nalaz magnetne rezonancije i danas je isto loš. Ali i sami lijekari se čude jer se nalazi ne podudaraju s kliničkom slikom. Zahvaljujući snažnoj emocionalnoj povezanosti, ranoj stimulaciji u svim njenim oblicima i okolini, koja je uvijek bila razvojno podsticajna, ona je danas izuzetno emocionalno topla djevojčica, koja vodi brigu o sebi, oplemenjuje i osvaja sve koji dođu u kontakt s njom. Razvila je izuzetno napredne kulturno-higijenske navike.

Zahvaljujući osvojenoj novčanoj nagradi na konkursu Moj Zaba Start, odnosno Moja kreativna crta, projekat će biti unaprijeđen – ali ne toliko u digitalnom dijelu, nego u štampanom jer autorka smatra da bi to olakšalo rad s djecom.

“Pametnica u ovom obliku nije jednako dostupna svima. Istražujući tržište uvidjeli smo potrebu za gotovim proizvodom tako da će nam Zabina nagrada pomoći u  objavljivanju Pametnice u štampanom obliku. Do kraja godine objavićemo tri kompleta po deset edukativnih interaktivnih igara za podsticanje predčitalačkih vještina, jezičko-govornog razvoja i matematičkih vještina”, najavila je Irena.

Izvor: Netokracija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *