Direktori traže od roditelja da zabrane pristup neprimjerenom sadržaju

igrice

Direktori 16 škola u Engleskoj zatražili su od roditelja njihovih učenika da djeci zabrane pristup video igrama i drugom sadržaju koji je namijenjen odraslima.

Grupa direktora odlučila je da je vrijeme da se prestane sa dozvoljavanjem maloj djeci da igraju nasilne igre poput GTA V ili Call of Duty s oznakom 18+. Roditeljima su poslali pismo u kojem ih upozoravaju da počnu kontrolisati igre koje igraju njihova djeca ili bi ih mogla posjetiti policija, prenosi portal 24sata.hr.

Upozoravaju da pojedini problematični i neprimjereni sadržaji podstiču seksualnu aktivnost kod djece i zavaljujući njima djeca mogu biti žrtve groominga (kontaktiranje putem interneta maloljetnika od strane odraslih zbog stupanja u sekualnih odnos) i ekstremnog nasilja.

Direktori su najavili da će obavještavati policiju i centre za socijalni rad ako primijete da djeca imaju pristup igrama ili drugom sadržaju s oznakom 18+, jer će to tumačiti,kakosu naveli, kao zanemarivanje djece.

U pismu su se dotakli i društvenih mreža i aplikacija za pametne telefone, pa su tako napisali da djeca ne bi trebalo da imaju profile na Facebooku i da komuniciraju na stranicama i medijima ili platformama za komuniciranje poput WhatsAppa, koje nisu za njihov uzrast. Direktori smatraju da bi djeca trebalo da koriste samo one usluge namijenjene djeci.

Podsjetili su i na brojne korisne sadržaje i aplikacije za djecu, i pozvali roditelje da se obrate upravama škola za bilo kakvu pomoć u vezi bjezbjednosti na internetu.

“Mi nastojimo da pomognemo roditeljima kako bi njihova djeca bila što sigurnija u ovom digitalnom svijetu. Djeca tako lako mogu završiti na pogrešnom putu, a roditeljima pomaže kad imaju jasne smjernice,” pojasnio je medijima direktorka jedne od škola Mari Henesi Džouns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *