Što nedostaje na homescreenu iPhonea ove 13-godišnje djevojčice?

Protekle nedjelje venture kapitalista (investitor) Bijan Sabet podijelio je na Twitteru screenshot početne strane (homescreen) ćerkinog (13) iPhone-a:

Slaganje aplikacija u foldere po bojama je svakako interesantno (kao svojevrsni omaž Instagramu), ali ono što zaista upada u oči je da nedostaje aplikacija za telefoniranje (Phone App).

Jedina stvar koja liči na nešto što može obavljati glasovnu komunikaciju je aplikacija Facetime, skrivena u zelenom folderu. Izbor Sabetove kćerke uopšte nije neobićan. Era u kojoj su tinejdžeri provodili sate sa slušalicom u rukama je davno iza nas.

Kao što u svojoj knjizi ističe Danah Boyd, autorka It’s Complicated: The Social Lives of Networked Teens (Komplikovano je: Društveni život umreženih tinejdžera), “roditelji u prethodnim generacijama vječito su se žalili na sate i sate koje su njihovi tinejdžeri trošili na ćaskanje preko telefona. Današnji tinejdžeri ne provode sate na fiksnom telefonu, ali još uvijek komuniciraju – update-uju ostale na društvenim mrežama, objavljuju fotografije i video zapise i šalju poruke prijateljima”.

Izvor: qz.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *