Novi blogeri nam dolaze…

IM7_9534

Foto: Igor MILIĆ

 

Blog piše: Tamara DŽUVER, Telenor

Upravni odbor Telenor fondacije je na prvom konkursu za finansiranje projekata, koji će unaprijediti život u lokalnim zajednicama u Crnoj Gori, zeleno svjetlo dao projektu #DigitalizujMe blog radionica. Kao jedan od kriterijuma za izbor projekata bio je i doprinos projekta usavršavanju znanja i vještina u digitalnoj zajednici. Ono što je sada već definitivno je i da će, zahvaljujući saradnji Telenor fondacije i NVO Digitalizuj.Me, u naredna 3 mjeseca crnogorska digitalna zajednica biti bogatija za 30 novih blogera.

Od 170 prijavljenih, izabrano je 30 blogera koji su u srijedu (04. februara) otpočeli svoju blogersku avanturu. Dobrodošlicu blogerima su poželjele Nataša Đukanović i Adrijana Husić, koje su polaznike upoznale sa samim planom radionica, onim šta ih očekuje u narednih tri mjeseca i još jednom podsjetile koliko je važno da uz pomoć ovakvog i sličnih projekata zajedno doprinosemo razvoju digitalnog društva. Nakon njih, na scenu je stupio Vladimir Vulić koji  je je pričao o osnovama blogovanja, šta u stvari znači biti bloger i ko su najuticajniji blogeri na svijetu. Nije važno da li ste fashion, travel ili photo bloger, pišete o hrani ili imate korporativni blog, bitno je da pišete redovno i svoj blog održavate živim. Bitno je da pišete o temama koje su vama bliske.

IM7_9586

Polaznici radionice će već tokom naredne sedmice dobiti domen po želji, pomoć pri pokretanju bloga i moći će odmah da pišu. Većina polaznika su sramežljivo pitali, a da li baš moramo odmah tako javno da dijelimo svoje postove? Da, jer bitno je da vas drugi čitaju,  a budući blogeri će imati sreću da ih prvo čitaju predavači i kolege na blog radionici, podijele sa njima komentare, a sve konstruktivne kritike ih učine boljim blogerima.

Kako da se nosite sa komentarima hejtera? Mitch Joel i Seth Godin, svjetski poznati blogeri i marketinški stručnjaci, godinama se nisu obazirali na komentare posjetilaca bloga. To su pravdali time što dijele svoje stavove, i pišu prvo za sebe pa potpm za druge, a tamo u velikom blogerskom svijetu ima onih kojima će se vaše mišljenje svidjeti, a ima i onih koji će imati drugačiji stav.  Nije važno koliko vas ljudi čita. Godin  je prije nekoliko godina na blogerskoj konferenciji u Vašingtonu izjavio: “Blogovanje je besplatno. Nije važno da li vaš blog čita veliki broj ljudi. Ono što je bitno je poniznost koja dolazi od pisanja. Ono što je bitno je kako ćete natjerati sebe da u tri paragrafa opišete zašto nešto radite, i šta o nečemu mislite. Ako ste dobri u tome, bićete čitani. S druge strane, ako niste baš dobri u tome, ako budete uporni, postaćete sjajni”.

Blogovanje vam otvara vrata internet svijeta, pomaže vam da razvijete vještine pisanja, tjera vas da čitate mnogo i gradite sebe u digitalnom okruženju. Telenor fondacija i NVO Digitalizuj.me su postavili pravi temelj za jačanje digitalne pismenosti kod nas i ko zna, možda će Crna Gora uskoro dobiti  neku novu Zoranaah, Miloša Petrovića, Dragana Varagića, Mitcha Joela, Setha Godina…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *