Mobilna aplikacija za roditelje – digitalni pedijatar

littledot

Little Dot – Dnevnik zdrave bebe je mobilna aplikacija pomoću koje roditelji mogu pratiti razvoj i zdravlje svoje djece sve do 18. godine. Nastala je prema ideji i konceptu pedijatra dr. Milivoja Jovančevića iz Zagreba, a dostupna je od 5. januara na AppleStoreu za besplatni download  za iPhone uređaje, u verzijama na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.  Ovaj ljekar je autor vodiča za roditelje i stručnjake koji rade s djecom predškolskog uzrasta  Godine prve, zašto su važne pa je svoje savjete za roditelje prenio u područje digitalne medicine.

Mnogima će, pogotovo mladim roditelijma u prvim sedmicama s bebom ova aplikacija biti spas. Video prezentaciju aplikacije možete pogledati na linku ovdje , a ovo je link za preuzimanje sa  iTunesa. Aplikacija ima elemente koji su besplatni, a neke od funkcija se nude na otključavanje uz naknadu: sa svim funkcijama košta 3,99 $. Priprema se i verzija za Android operativni sistem, tako da će biti dostupna na svim smartphone i tablet uređajima, a od prodaje će se finansirati dalje proširenje aplikacije novim funkcionalnostima.

Narednih dana aplikacija će biti nadograđena mogućnošću bežičnog spajanja sa malenim toplomjerom koji se zalijepi na kožu djeteta i kontinuirano odašilje podatke o tjelesnoj temperaturi roditelju na telefon, što može biti veoma korisno, posebno tokom noći.

Ako je potrebno roditelji imaju opciju da e-mailom pošalju svom pedijatru podatke odnosno fotografije bolesnog djeteta kako bi što ranije dobili njegov savjet.

Jovančević kaže da je prilikom stvaranja informatičkog dijela koncepta koristio je savjete mladih roditelja – informatičara. On objašnjava da se pri koncipiranju aplikacije Little Dot birali parametri čije odstupanje je važno pravovremeno otkriti (npr. prekomjerna tjelesna masa ili debljina) jer je liječenje relativno neuspješno i teško.

Jovančević je dodao i da je važno da aplikacije koje imaju medicinske “gadgete” (dodatke za mobilne telefone koji mjere težinu, krvni pritisak, tjelesnu temperaturu, šećer u krvi ili mokraći i sl) koriste one dodatke koji imaju certifikat da je riječ o medicinskom proizvodu.

Izvor: Dobar život

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *