Prepoznajte lažni profil

6a00d83451b36c69e20176166d3a31970c-800wi

Društvena mreža Facebook ima oko 1,35 milijardi korisnika, a između 20 i 30 odsto naloga spada u lažne, pokazuju istraživanja. Evo nekoliko savjeta kako možete provjeriti da li su neki profili lažni.

1. Provjerite fotografije

Ovo je najbrži i najprecizniji način da provjerite nečiji profil. Preuzmite profilnu fotografiju sa naloga za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Googlea i kliknite na “images” ili “slike” u gornjem desnom uglu. Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom dijelu pretraživača.

Dobićete mogućnost da ubacite URL fotografije ili uploadujete fotografiju sa vašeg računara. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete izvor te fotografije, odnosno mogućnost da provjerite da li je preuzeta sa nekog od sajtova.

2. Broj fotografija

Većina lažnih naloga se predstavlja samo jednom fotografijom, jedinom na profilu. Istraživanja pokazuju da više od dvije trećine lažnih profila postave samo jednu fotografiju.

3. Provjerite tajmlajn

Kada posjetite lažni profil, njihov tajmlan često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i cover fotografiji.

4. Većina su ženski

Istraživanja su pokazala da većina profila koji postoje na Facebooku su ženski, često sa provokativnom fotografijom ili imenom.

5. Provjerite prijatelje

U slučaju da profil koji vas je dodao za prijatelja, nema nijednu zajedničku crtu sa vama, vjerovatno se radi o lažnom nalogu. Provjerite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako bi došli do dodatnih informacija.

A kada otkrijete da je profil lažni, ond ga i prijavite.

Kako prijaviti Facebooku lažni profil

Izvor: Blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *