Poseban font koji pomaže disleksičarima

disleksi

Holanđanin Christian Boer, koji je i disleksičar odlučio je da pokuša da olakša život svima koji imaju isti problem, posebno djeci školskog uzrasta kod kojih disleksija zna biti snažnije izražena. On je osmislio poseban font za disleksičare koji bi trebalo da im olakša čitanje i pisanje.

Disleksičarima često probleme stvaraju slova koja slično izgledaju, pa čine čitanje vrlo zahtjevnim.

“Kad mi koji imamo disleksiju čitamo, slova se u našem umu nesvjesno prevrću,  okreću kao u ogledalu i ‘plešu’ po papiru. Tradicionalni fontovi slova to pogoršavaju jer se dizajn pojedinih slova oslanja na druge, ali i često samo na estetiku. Disleksičari takva slova vide kao potpuno jednaka i jako im je teško čitati”, kaže Boer.

On se s disleksijom bori cijeli život. Kao završni rad na likovnoj akademiji u Utrechtu 2008. godine stvorio je novi font koji je nazvao Dyslexie. Navodno je odlučio da napravi takav font nakon vrlo teškog ispita za koji je danima učio.

Njegov je font ubrzo postao pravi hit među onima koji imaju poteškoća u čitanju i pisanju. Za svoj je rad dobio nekoliko nagrada, a sad je na internet stranici dopustio besplatan download Dyslexie fonta.

Koja je posebnost u ovom fontu koji je već oduševio mnoge i olakšao im svakodnevnu borbu sa slovima na papiru ili na ekranu? Za početak, svako je slovo individualizovano.

boer

Odnosno, Boer je učinio minimalne izmjene u dizajnu pojedinog slova kako bi ga učinio prepoznatljivijim. Cilj je bio smanjiti sličnost nekih slova, kao što su “b” i “d” ili “n” i “h”. Tako je radio na povećanju asimetrije, na smanjenju težišta nekih slova, na produženju crta, na većoj zaobljenosti, na debljem dnu slova i slično. Tako u Dyslexie fontu slova “b” i “d” nisu okrenuta “kao u ogledalu”, nego oba imaju specifičnosti. Povećan je razmak između slova, ali i riječi kako bi bilo lakše primijetiti odvojene riječi i kako se slova ne bi stapala jedno s drugim.

Boer tvrdi kako je najbolja boja za ovaj font tamnoplava jer je najugodnija za oči tokom čitanja. Osim što ga možete downlodovati i koristiti u svim alatima za pisanje na svom kompjuteru, možete ga instalirati za svoj e-mail ili web browser. Dyslexie se koristi i u sve većem broju elektronskih knjiga. Dyslexie koriste i neki univerziteti i istraživači kako bi ispitali kakav je utjecaj na poboljšanje čitanja i prepoznavanja slova kod disleksičara.

Izvor: 24sata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *