Znaci koji ukazuju da vam je računar zaražen malverom

malver
Pravi malver dizajniran je tako da ga je teško primijetiti. Ljudi koji pišu te programe ne žele da ih počistite s računara. Ako znate   što tražite, prepoznaćete simptom koji može ukazati na prisustvo malvera
Ponekad je prisutnost zlonamjernog softvera očigledna. Malver namijenjen ucjenivanju, kao što je CoinVault, jasno i glasno će objaviti svoju prisutnost i… Pa, ucijeniti vas. Simptome za druge vrste malvera nije tako lako primijetiti. Evo nekoliko najčešćih:Računar odjednom radi sporije. Ako se vrijeme potrebno za obavljanje svakodnevnih zadataka bez očiglednog povoda produžilo ili računalo u pozadini vrti jako veliki broj procesa, moguće je da imate problema s napasnicima.

 Standardni programi za održavanje ne funkcionišu. Malver će često pokušati zaštititi se tako što će isključiti programe koji vam trebaju pomoći u njegovom otkrivanju i uklanjanja. Zato ako programi kao što su Windows Update, antivirusni programi, Regedit, System Restore ili Msconfig ne rade kako treba, posumnjajte na malver. Imajte pritom na umu da neki od tih programa mogu prestati funkcionisati i zbog drugih razloga.Ne možete ukloniti nove alatne trake ili toolbarove. Jako puno programa može usput instalirati i novi toolbar u vaš preglednik. Obično je to tek privremena gnjavaža. Ali, ako se vraćaju nakon što ste ih isključili ili ih ne možete isključiti uopše, u pitanju je ozbiljniji problem.Promijenila se početna stranica i pretraživač, bez vašeg znanja. Slično kao i s alatnom trakom – ako je do promjene došlo mimo vaše volje i ne možete vratiti postavke koje želite koristiti, čeka vas obračun s malverom.

Što možete preduzeti?

Za početak, pretpostavite kako je vaš antivirusni program kompromitovan i skenirajte računar s drugim alatom, koji ne trebate da instalirate – recimo, ESET Online Scanner ili Trend Microv HouseCall. Preporučljivo je skenirati s uključenim načinom rada Safe Mode with Networking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *